МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 В неделя – 4 април, десетки жители на седемте общини от Средногорието се явиха пред урните за да упражнят своето право на избор на депутати за 45-то Народно събрание. Активността не бе както преди 4 години, но в сравнение с положението в страната, бе добра. В Копривщица, Чавдар и Челопеч е над 50 %, а близо до тази граница са Пирдоп – с 49.21 % и Златица – 48 %. В Община Антон пред урните са се явили 45.6 % от избирателите, а за Община Мирково данните ни не са окончателни и пълни.  Към 11 часа в 4 СИК – Пирдоп от 620 избиратели, пред урната бяха се явили 75 от тях. В 6-та секция при 635 имащи право на глас, по същото време го бяха упражнили 65 пирдопчани. Малко по-късно – към 11:18 ч. в 3-та секция в читалище „Напредък“, от записаните в списъка 382 души, бяха упражнили вота си 67 избиратели. Точно по обяд – в 12.00 часа, в 8-ма секция на Пирдоп от общо 580 гласоподаватели бяха пуснали бюлетини в урната 130 избиратели. Към това време общо в Община Пирдоп, от 6677 избиратели, бяха вече гласували 1610 души (22.61 %).  В Златица малко преди второто контролно време за подаване на информация – 12 часа, във 2-секция от 447 души по списък, бяха пуснали бюлетини в урната 43-ма избиратели. Малката шестгодишна Виктория без притеснения помогна на мама да се справи бързо с машинното гласуване и след това пусна хартиеният отрязък в кутията. В съседната 3-та секция в читалище „Христо Смирненски“, председателят на комисията Радка Николова посрещна кандидата за народен представител д-р инж. Стоянка Балова с китка здравец, а самата тя избра да гласува машинно. Прочети още...
   |   

 Пробяга 110 метра повече от най-бързия при мъжете за 6 часа в Южния парк в София

 С гръмкото заглавие в едно списание „Джудистка постави рекорд в първия градски ултрамаратон у нас  България – Spring 360“ беше отразена победата на Надежда Соколова Ангелова от село Мирково в него. Състезанието се проведе в неделя на 21 март в Южния парк в София. Това е и първата надпревара по бягане за фиксирано време у нас. Маратонът има 4 дисциплини – 6 часа, 12 часа, щафета – 3 поста по 2 часа, и щафета – 2 поста по 3 часа. Целта е за точно определеното време участниците да изминат колкото могат повече километри. Организаторите се шегуват, че това е ултрамаратонът, в който нито един участник не се е загубил по трасето. Защото e дълго 648.2 м и върти около голямата поляна до централния вход на парка.

 Идеята хрумва на членове на Спортен клуб „Бегач през 2013 г., докато гледат в социалните мрежи Нюйоркския маратон, в който участва и актрисата Памела Андерсън. Тогава тя изминава маратонската дистанция за 6 часа. Така се ражда инициативата подобно като формат състезание да бъде организирано и у нас – в ограничено време участниците да се опитат да направят максимален брой обиколки на трасето. Наричат ултрамаратона Spring 360 – spring, от английски пролет,  и 360 – броят минути в рамките на 6 часа, колкото е едната дисциплина.

 Първото издание е през 2014 г. Организирането на тазгодишното, както и на миналогодишното, се оказва изпитание заради пандемията.Не знаем колко доброволци ще могат да присъстват и да помагат. Заради мерките, разходите за организацията са увеличени. Нещата, които може да се предлагат като обслужване на участниците, са ограничени (масажи, определени храни, заслон в шатри, публика и придружители, детски бягания). Част от партньорите отлагат или се въздържат от организация на събитие. До последно сме в неизвестност дали едно събитите няма да бъде забранено. Това се отразява и на участниците. Те са надъхани да спортуват, има отлив на корпоративните участия, но индивидуалните са увеличават – обяснява за списание „360 Влади Константинов от СК Бегач.

 Все пак успяват да се справят и дори да създадат ново колоездачно събитие – Northwest.bg (шосеен велопоход в Северозападна България), за което вече има записани повече от 250 участници без никаква реклама. Колкото до Spring 360“ от тази година има рекорд – Надежда Ангелова от село Мирково записва впечатляваща победа в 6-часовата дисциплина. В това време състезателката на клуб Жулистан“ пробягва 74.55 км., с пейс 4.48. Това е с 110 метра повече от най-бързия сред мъжете! Така Надежда не само подобри женския, но и общия рекорд, поставен през 2020 г. (74.53 км.).

 Втора при жените е Славена Топалска (68.07 км.), а трета – Десислава Николова (61.86 км.). При мъжете в 6-те часа победител е Васил Костадинов (74.44 км.), следван от Александър Димов (70.69 км.) и Владислав Йергиев (63.80 км.). В 12-часовата дисциплина най-много километри е навъртял Владимир Ставрев (132.40 км.).

 За своето феноменално участие в ултрамаратона Надежда Ангелова разказва: „Ами,  да Ви призная, малко е скучно. Няма никакво разнообразие. Според мен е изцяло каляване на психиката. Записах се за участие, за да видя дали ще издържа психически да обикалям в кръг в продължение на 6 часа. Самата продължителност не ме притесняваше толкова, защото съм бягала много повече часове. Но това наистина е съвсем различно от всичко, в което съм участвала до момента. Масово състезанията са с определена дължина и всеки бегач се стреми да я измине максимално бързо, докато тук той има определено време, за което да измине колкото се може по-голямо разстояние.

 Един мой приятел ултрабегач, много запален по този тип състезания, ме нави да участвам с идеята да подобря женския рекорд на трасето, който беше 66 км. Реших да се пробвам, въпреки че нямах необходимата подготовка, тъй като зимата не е подходящ сезон за дълги бягания. Реално имах 3 седмици преди старта, в които да се опитам да направя тренировъчно някой дълъг крос, но така и не успях поради една или друга причина.

 Точно заради това имах големи притеснения преди старта дали изобщо ще мога да финиширам. Когато видях и прогнозата за времето, се отчаях още повече. Стартирахме в 6 часа сутринта и все още беше тъмно и студено. Прехвърчаше мокър сняг, а асфалтът беше мокър и на места заледен, като най-вътрешната част на обиколката не ставаше изобщо за бягане. Бях си поставила за цел да избягам 70 км. при добри условия, а при тези предполагах, че ще са 68 км.

 Имах темпо, което да следя и на всяка обиколка си засичах времето с часовника (това са 114 пъти, в които натисках бутона). Целта беше да правя за 3:10 3:15 минути на обиколка. През първите 3 часа бягах обиколките за 3:09 – 3:13 минути, като се чувствах много бавна, но си мислех, че ако увелича скоростта, ще има лоши последствия. Оставаха още 3 часа и не знаех какво да очаквам. На третия час сменихме посоката на бягане с по-неприятната за мен. Тогава забелязах, че започвам да правя обиколките за 3:06 3:08 минути. В някакъв момент настигнах един от мъжете, които ме водеха и той започна да изостава. Около час и половина преди да изтече времето настигнах и първия мъж, който задържа моето темпо и бягахме заедно почти до финала, като в последния час дори увеличихме скоростта.

 За моя изненада 15 минути преди финала организаторите решиха да обърнат отново посоката на бягане (това трябваше да се случи след 6-тия час) и го направиха буквално пред мен. Понеже не го очаквах, се ядосах и започнах да бягам още по-бързо. Последните 3 4 обиколки ги правех за 2:44 2:46 минути. Не виждах дали някой ме гони, а и не ме интересуваше. Когато финиширах, разбрах, че съм първа в генералното класиране, а по-късно и че съм направила рекорд на трасето.

 Доволна съм от резултата и от това, че не спрях нито един път по никакъв повод, въпреки че имаше много моменти, в които ми се искаше. Останах изумена от хората, които продължиха да бягат още 6 часа след мен, за да финишират 12-часовото си бягане в 18:00 ч.“.                      

 За пореден път Надежда Ангелова показа, че е боец с желязна психика, с отлична физическа подготовка и че за нея няма предел в преодоляването на подобни немислими за обикновения човек трудности. Да й пожелаем да е здрава да постига  все нови успехи в спортната си кариера, да е щастлива и обичана в семейството си и да се радва на малкия си син, за който мама е най-добрата!

 

 

 

Април 2021
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930