МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 На 28 февруари управителят на Софийска област Иван Иванов проведе работна среща с ръководството на най-голямата компания у нас по финансови резултати и лидер в производството на мед в Югоизточна Европа – „Аурубис България“. В разговорите взеха участие изпълнителният директор на дружеството Тим Курт, членът на Съвета на директорите и финансов директор на компанията Ивайло Вътев, директор „Производство“ на предприятието инж. Димо Кирилов, Ивайло Георгиев – ръководител на отдел „Връзки с институциите“, кметовете на общините Златица – инж. Стоян Генов и на Пирдоп – Ангел Геров, служители на „Аурубис България“, главният секретар на областната администрация Мая Цанова и Румяна Петрова – „Връзки с обществеността“ на Софийска област. Прочети още...
   |   

 На 8 и 9 май (събота и неделя) в землището на село Църквище, Община Златица, се проведе шестото състезание по планинско колоездене за купа „Златица“. Подобна надпревара не е имало от 2016 г., каза Ани Томева, която е един от най-добрите състезатели на местния клуб „Свободно измерение“. По обективни причини и поради пандемията от Ковид-19 се стигна до прекъсване на състезанията. През последната година младежите се активизираха, възродиха клуба и се заеха с организацията на тура. Оказва се, че поради епидемичната обстановка лифтовете в Пампорово и на Боровец не работят и землището на Община Златица, конкретно – на село Църквище, се оказва най-близкото до София, където състезателите по планинско колоездене, могат да се спускат, каза тя. През 2020 г. почти всяка неделя тук са си давали среща множество колоездачи, защото трасето е изключително подходящо за екстремни спускания. Това стимулирало местните състезатели, закупен е микробус, с който да се извозват до старта колоездачите и да се провеждат Байк уикенди. Така се стигнало до подновяване надпреварата.

 Подкрепа на клуба оказаха Община Златица, която е главен спонсор, „Дънди Прешъс Металс Челопеч“, „Елаците-Мед“, „Ми-Бакс, „Адмикс“, „Виваком“ и др. Телекомът осигури времеизмерването по време на спусканията.       

 Състезанието за купа „Златица 2021“ е първи кръг от Виваком сериите в този спорт, които дават точки за кръг от Световна купа по планинско колоеиздене, затова интересът към него бе изключително голям. Сред участниците бяха четирима англичани, представител на Гърция, които са на световно ниво. Колоездачите се спускаха по трасе от 2000 м. юноши – 15 – 16 години, юноши 17 – 18 години, мъже – 19 +, Мастърс – 30 + и жени. Десет деца, които бяха записани в стартовите списъци извън класиранията, също спуснаха по трасето за тренировка и за да изпитат адреналина от екстремното изживяване. Стартът бе близо до мястото, откъдето се провеждат полетите с делтапланер, а финалът бе над село Църквище, в местността, където преди години се предвиждаше да се прокара нов път през Златишкия проход.

 

Състезателите се извозваха до мястото на старта и започваха спускането си по очертаното трасе. В неделя квалификациите започнаха в 12 часа, а към 15 часа започнаха финалите. Първи започнаха представянето си децата, следвани от жените, Мастърс, юношите и накрая показаха своите умения в планинското колоездене и мъжете. Главен съдия на надпреварата бе Боян Шахов от София, с помощници Кирил Етрополски от гр. Самоков и Ема Паунова от София.  

 В събота се проведоха свободните тренировки за всички възрастови групи, а състезателите са над 110 от цялата страна, има и от чужбина, каза за в. „Регион“ помощник-съдията на надпреварата Ема Паунова. В златишкото землище по отлично подготвеното трасе се спуска Фил Атвил от Англия, който има множество участия в международни надпревари в този спорт и е пети в света. Той постигна и най-добро време при мъжете в категорията 19 +, като измина трасето за 2:35.61 мин. Втори е Валентин Танев – 2:42.64, а трети – Стивиан Гатев – 2:44.60 мин. Осми в класирането е Петър Дичев от клуб „Свободно измерение“, пристигнал на финала за 3:03.48 мин.

 Купа „Златица 2021“ при мъжете спечели Фил Атвил, а при жените Изабела Янкова. Наградите на най-добрите връчиха кметът на Община Златица инж. Стоян Генов, кметският наместник на Църквище Тотка Стойкова и общинският съветник Мария Нейкова.

 

 

 

Декември 2022
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031