МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 На 28 февруари управителят на Софийска област Иван Иванов проведе работна среща с ръководството на най-голямата компания у нас по финансови резултати и лидер в производството на мед в Югоизточна Европа – „Аурубис България“. В разговорите взеха участие изпълнителният директор на дружеството Тим Курт, членът на Съвета на директорите и финансов директор на компанията Ивайло Вътев, директор „Производство“ на предприятието инж. Димо Кирилов, Ивайло Георгиев – ръководител на отдел „Връзки с институциите“, кметовете на общините Златица – инж. Стоян Генов и на Пирдоп – Ангел Геров, служители на „Аурубис България“, главният секретар на областната администрация Мая Цанова и Румяна Петрова – „Връзки с обществеността“ на Софийска област. Прочети още...
   |   

 На 29 май Националният клуб „Българско гонче“, със съдействието на Ловната дружинка в село Чавдар и спонсори, организира специализираната си годишна екстериорна изложба за ловни кучета. Те бяха представени от своите стопани, членуващи в организацията и сродни дружества. Проявата бе 25-та от основаването на клуба през 2010 година. Член на сдружението от село Чавдар е председателят на дружинката Лукан Черкезки, който активно е съдействал за провеждането ѝ.

 Председателят на Управителния съвет на клуба д-р Делчо Кочанков сподели за вестник „Регион“, че изложбата се провежда всяка година през месец април в различни населени места в страната. Поради ограниченията от пандемията с коронавируса, е отложена за края на месец май.

 През 2021 година за център е определена местността „Св. Петка“ над село Чавдар. На нея участници и зрители имаше от района на Средногорието и от цялата страна. Ловните кучета, които взеха участие в изложбата, бяха няколко десетки, като всяка година техният брой се увеличава, сподели със задоволство д-р Кочанков. Собственици на гончета имаше от Етрополе, Панагюрище, Пазарджик, Пловдив, Разград, Шумен, Велико Търново, Монтана и други.

 Записването за изява в надпреварата за отличие в ринга – специално определено място  в местността „Св. Петка“, започна в 8.00 ч. и продължи близо 2 часа и половина. Съдия на екстериорната изложба беше Георги Христозов – председател на Българска републиканска федерация по кинология. Изискването за участие с цел оценка и вадене на родословие на кучетата, бе те да са чипирани. За записването в класовете „Работени” и „Шампион” се представяше съответният сертификат.

 Самата изложба приключи късно след обяд при голям интерес от ловджии, техните съпруги и деца, с разходка на ловните кучета в няколко категории пред представители на Национален клуб „Българско гонче“ към Българска републиканска федерация по кинология.

 За медалите и специалните купи за първите три места се състезаваха кучета от класовете „Бебе“ (от 3 до 6 месеца), „Подрастващи“, „Млади“ (от 6 до 9 месеца) мъжки и женски, „Открит“ (над 9 месеца), „Междинен“, „Млад водач“, до ветерани, които са на възраст над 8 години и клас „Шампиони“.

 В клас „Работен” се състезаваха гончета, които са издържали изпит за вродени качества. Това са ловни кучета, които са проверени в реална обстановка  в гора на определена площ  с наличие на дивеч – диво прасе. Оценката им се дава според това, както те се справят с намирането и следването на дирята на дивеча и по други умения. Това е най-високият клас от всяка изложба, поясниха организаторите. За всяка от категориите бяха раздадени купи и медали, а за шампионите имаше и висококалорична храна за кучета, предоставена от спонсори на проявата. Купа беше връчена и на шампион на изложбата в село Чавдар.

 Председателят на Управителния съвет на Национален клуб „Българско гонче“ д-р Делчо Кочанков благодари на всички участници за представянето, както и за добрата организация и гостоприемното посрещане от жителите на Община Чавдар.

 

 

 

Декември 2022
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031