МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 Жители и много гости на Община Челопеч отбелязаха с вълнуващ и зареждащ с родолюбие и патриотизъм спектакъл националния ни празник, посветен на Съединението на България през 1885 г. На 6 септември на площад „Освобождение“ се състоя дългоочакваното представяне на албума на вокална група „Средногорски звън“ с ръководител Невелина Сараджова – „Моята песен за България“ и десетгодишнината от създаването на състава.  Водещ бе Искрен Красимиров, основател на проекта „Незабравимата България“. А сред специалните гости на събитието бяха композиторите Борислав Мирчев, Хайгашод Агасян, Светослав Лобошки, авторите на текстове на песните на трупата Татяна Йотова, Ваня Монева, преподавателят доц. Етиен Леви, Юлиян Петров от училищния синдикат на КТ „Подкрепа“, представители на Спортен клуб по художествена гимнастика „Левски – Триадица“ и други приятели на Челопеч и чаровните изпълнителки – Аня, Кристиана, Александра, Аделина и Станимира. Прочети още...
   |   

 При изключително подходящо време за  подобни инициативи – температури около 20 градуса по Целзий и без дъжд, на 3 юли „Аурубис България“ и Спортен клуб „Бегач“ – София, проведоха традиционния велопоход по Републиканската пътна мрежа, този път с дължина от 50.640 км. Стартът бе в центъра на Община Горна Малина, а финалът пред паметника на освободителите и опълченците на улица „Софийско шосе“ в гр. Златица.

 Поради мерките за безопасност и здраве в условията на пандемията у нас, организаторите бяха обявили квота от 240 колоездачи, колкото бяха и записаните за участие в пробега. Но имаше и такива, които се присъединиха към групата, изминавайки с колело пътя от София до мястото на старта. Група от 130 велосипедисти от столицата пътува до спирка Горна Малина със специален влак „Аурубис Байк Трейн“, а след това се присъедини към колоездачите от „Аурубис България“, сред които бяха изпълнителният директор Тим Курт със съпругата си Ани, Ивайло Георгиев – ръководител на отдел „Връзки с институциите“ на компанията и множество техни колеги. Целта на спортната проява бе популяризиране красотите и историческите забележителности на Средногорието сред почитатели на колоезденето и старините от цялата страна.

 

Стартът в центъра на село Горна Малина бе точно в 10:30 часа, а първият пристигнал на финала спортист бе Алипи Луканов, изминавайки разстоянието с добро темпо за 2:13.42 часа. По маршрута, който преминаваше от село Горна Малина, през село Байлово, покрай Смолско, през Мирково и Челопеч, за участниците имаше организирани два подкрепителни пункта. Велосипедистите от колоната се охраняваха от екипи на Пътна полиция от София и Пирдоп, и движението по трасето премина спокойно и без напрежение.

 Най-младите участници в пробега бяха дванадесетгодишният Димитър и петнадесетгодишният му брат Кристиян, които се включиха във велопохода заедно със своя баща Николай Николов. А най-възрастни бяха Събчо Косев – на 77 години и д-р Параскев Георгиев – на 73 години, и двамата от София. Ветераните на колоезденето споделиха, че редовно по веднъж в седмицата правят велопреходи по пътищата на Родината. А за участие в инициативата на „Аурубис България“ и Спортен клуб „Бегач“, изминали с колелетата си разстоянието от столицата до началото на старта в Горна Малина. Така за тях дължината на маршрута нараснала на впечатляващите за възрастта им 90 км.

 Четвъртият велопоход бе най-организираният и добре подготвен от проведените досега, затова и толкова бързо бе изминат маршрутът от колоездачите, заяви Ивайло Георгиев. Първите преходи с велосипеди за работещи в компанията стартираха от столицата пред сградата на Народното събрание, но от четири години началото е от Община Горна Малина. През 2018 г. трасето бе с дължина точно 60 км. – колкото бяха годините от пуска на медодобивния завод.

 

На финала на ул. „Софийско шосе“ в гр. Златица колоездачите бяха посрещнати от кмета на общината инж. Стоян Генов и служители на общинската администрация. Всеки от велосипедистите получи рекламни материали на Община Златица. Инж. Генов ги поздрави с провеждането на инициативата и запозна участниците от страната с многовековното минало, исторически забележителности и обекти, които могат да посетят в града. Той благодари на изпълнителния директор на „Аурубис България“ Тим Курт и неговия екип, че са направили Община Златица част от този проект. „Всички вие донесохте със себе си посланието за спорт и здраве. Носете го за следващи такива инициативи“, призова той. Г-н Генов сподели, че съвсем скоро, с подкрепата на компанията, емблематичната градинка в парк „Пещерата“ ще има нов облик. Ще бъде реализиран проектът „Дядовата ръкавичка“, по познатата приказка на училия в местното училище през 1892 г. писател Елин Пелин „Тръгнал дядо за Златица“. Г-н Курт подари на кмета на общината фланелка с логото на велопробега, под аплодисментите на участващите в него колоездачи.

 Организаторите бяха подготвили за всички специални рекламни материали, обяд и разхладителни напитки за възстановяване на силите след преодоляване на дългия маршрут. Много от финиширалите заявиха, че и през 2022 г. ще бъдат сред участниците във велопробега.     

 

 

 

Септември 2021
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930