МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 На 28 февруари управителят на Софийска област Иван Иванов проведе работна среща с ръководството на най-голямата компания у нас по финансови резултати и лидер в производството на мед в Югоизточна Европа – „Аурубис България“. В разговорите взеха участие изпълнителният директор на дружеството Тим Курт, членът на Съвета на директорите и финансов директор на компанията Ивайло Вътев, директор „Производство“ на предприятието инж. Димо Кирилов, Ивайло Георгиев – ръководител на отдел „Връзки с институциите“, кметовете на общините Златица – инж. Стоян Генов и на Пирдоп – Ангел Геров, служители на „Аурубис България“, главният секретар на областната администрация Мая Цанова и Румяна Петрова – „Връзки с обществеността“ на Софийска област. Прочети още...
   |   

 Лекоатлетката Надежда Ангелова от Мирково завоюва поредна награда от участието си в маратони в страната и чужбина. През миналата седмица тя взе участие в състезанието „Трявна Ултра”, което се проведе от 16 до 18 юли в сърцето на Стара планина. Мирковска спортистка финишира първа при жените на 76 км. и стана шампионка на надпреварата в своята категория.

 В шестото издание на „Трявна Ултра” са ктартирали рекорден брой състезатели от 27 държави. Тази година участниците, освен с километрите и денивелацията, е трябвало да се борят и с високите температури. Късмет донякъде са имали състезаващите се на 100 км. и 140 км., тъй като част от бягането им е преминало през тъмната и хладна част от денонощието.

 Надежда Ангелова разказа след завръщането си от маратона, че това е второто й участие в състезанието на дистанцията 76 км., която е с обща положителна денивелация 2700 м. През 2018-та година тя участва за първи път. „Тази година Трявна не беше едно от планираните ми състезания, но регистрацията ми бе прехвърлена от отмененото заради Ковид събитие през 2020-та година. След „Витоша 100“ разполагах само с 3 седмици да се подготвя за представянето ми, но през това време трябваше и да се възстановя от предишното тежко бягане.

 Стартирах с недостатъчно добра подготовка за типа и вида на трасето и разчитах предимно на добрата си физическа форма. Идеята ми беше да измина разстоянието за около 8 – 9 часа. Стартирах в група с първите мъже и до третия пункт (38-ми км.) бях много близо до тях, но след това вече не ги виждах по трасето и бягах сама. Последва дълго и стръмно изкачване и изостанах още малко. На пункт „Българка“ (50-ти км.) все още се чувствах добре и знаех, че ми предстои да спусна доста километри до следващата контрола. Въпреки това, излизайки от сянката на гората, слънцето и жегата ми изиграха лоша шега. Скоростта ми на бягане спадна първоначално леко, а след „Станчов хан” (64-ти км.) вече драстично. Не можех да възстановя с никакви течности водния баланс в тялото си. Последните 12 км. за мен бяха изпитание и наистина се съмнявах, че ще успея да финиширам. Благодарение на моя съотборник Борис Чакалов, който изяви желание да бяга с мен до финала, това се случи. Въпреки всичко успях да завърша за 8:56.20 ч. и да подобря времето си с 30 минути!“, сподели Надежда Ангелова за вестник „Регион”.

 На най-късото 23-километрово трасе победител при жените е Констанс Хесапчиева с време 2:07.59, като интрига е имало до последните метри. Втора, с изоставане само 31 секунди, е Деница Зайова, а третото място е спечелила Калина Хлебарска. При мъжете Шабан Мустафа отново е първи, като е успял да подобри личното си постижение и да постави рекорд на трасето - 1:23.14 ч. Втори е Ивайло Вълев с време 1:38.52 ч., а третото място са си поделили Методи Михалев и Божидар Цочев.
На дистанция 42 километра победителка при жените е Стефана Василева с време 4:45.45 ч. Втората и третата позиция са завоювали Валерия Димитрова и Полина Господинова. При мъжката надпревара по цялото трасе за първото място са спорили Александър Спасов, Димитър Желязков и Стилиян Аврамов. Най-бърз се е оказал Спасов, записал в протоколите на „Траян Ултра“ време от 3:48.31 ч. Желязков е пристигнал на финала само след 2 минути и 29 секунди. Третото място  е спечелил Стилиян Аврамов.

 На дистанцията от 76 километра при жените, след Надежда Ангелова са се класирали Славена Топалска и Валентина Тодорова. При мъжете обаче е имало истинска битка. До пункт „Българка“ Пламен Пенов и Димитър Стефанов са бягали на секунди разлика. В последните километри от надпреварата Пенов е повишил темпа си на бягане и направил разлика с втория Димитър Стефанов от 10 минути, като финиширал за 7:58.13 ч. Трети е Иво Андреев.

 На новото 100-километрово трасе, което изкачва билото на Балкана и преминава през Шипка и Бузлуджа, също не са липсвали емоции. При жените предварително сочените за фаворити Нели Ангелова и Деси Цветанова са водили оспорвана битка помежду си до средата на дистанцията. Ангелова е прекратила участието си на връх Шипка, а Цветанова е финишира за 15:02.42 ч. с преднина над два часа пред втората Поли Иванова. Третото място на почетната стълбичка е се е изкачила Полина Петрова. При мъжете, въпреки сериозната конкуренция в първите километри, очаквано победител е многократният шампион от различните дистанции на „Трявна Ултра” Росен Русев. Той е пробягал 100-километровото трасе за 11:51.41 ч. Втори и трети са Максим Стоименов и Йордан Стойков.

 На най-дългата 140-километрова дистанция е било най-интересно. Участниците, освен големия километраж, е трябвало да преодолеят сборна денивелация от 6500 метра, прехвърляйки билото на Балкана два пъти и минавайки през знаковите Шипка и Бузлуджа. При жените се е очаквала битката между шампионките от 2018 и 2019-та година Боряна Николчева и Гергана Малчева. Тази година обаче Боряна е направила изключително представяне, като дори е постигнала второ време в мъжкото класиране. Тя финишира с време 24:16:23 ч. Гергана Малчева е втора с изоставане от час и 28 минути. Третата позиция са си поделили Мая Танева и Валентина Георгиева финиширали ръка за ръка.

 При мъжете много състезатели са тръгнали силно, с амбиция за първото място. Шампионът от предишното издание на „Трявна Ултра“ Димитър Маринов е повел колоната още от старта, много близко следван от няколко атлети. Често втората позиция са си разменяли Георги Пехлев, Младен Антонов и Петко Новаков. Малко след средата на трасето обаче Маринов е получил контузия. Така Георги Пехлев повел колоната преди Маринов да прекрати участието си 35 километра преди финала. Пехлев е финиширал пръв с време 21:56.00 ч. Втори и трети са Младен Антонов и Антон Атанасов.

 

 

 

Септември 2023
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930