МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 На 28 февруари управителят на Софийска област Иван Иванов проведе работна среща с ръководството на най-голямата компания у нас по финансови резултати и лидер в производството на мед в Югоизточна Европа – „Аурубис България“. В разговорите взеха участие изпълнителният директор на дружеството Тим Курт, членът на Съвета на директорите и финансов директор на компанията Ивайло Вътев, директор „Производство“ на предприятието инж. Димо Кирилов, Ивайло Георгиев – ръководител на отдел „Връзки с институциите“, кметовете на общините Златица – инж. Стоян Генов и на Пирдоп – Ангел Геров, служители на „Аурубис България“, главният секретар на областната администрация Мая Цанова и Румяна Петрова – „Връзки с обществеността“ на Софийска област. Прочети още...
   |   

 След отлагане с една седмица, поради неподходящи условия, на 30 октомври Клуб „Свободно измерение“ – Челопеч, проведе за седми път тандемни полети с делтапланер. Те се реализираха с подкрепата на общинската администрация, която осигури транспорта до мястото на излитане на желаещите да видят от високо котловината, както и дежурни свои представители за съдействие на организаторите на проявата. Председателят на клуба Мария Иванова пое високата отговорност да помага на пилотите на старта – височина от 1300 м. н. р. на Стара планина.

 За адреналинното изживяване се бяха записали 16 челопечани, като най-малкият от тях – Петко, бе само на шест години. Имаше и семейства, като това на Вергил Иванов, съпругата му Иванка и дъщеря им Галина Иванови, които летяха за първи път по няколко минути над Челопешкия балкан, преди да кацнат на определеното място.

 Четирима пилоти – Милен Дончев, Даниела Димитрова, Андрей Агаин и Светослав Монов от „Флай Академи“ – Сливен, водеха делтапланерите. Всички те от над двадесет години се занимават с този спорт и са едни от най-добрите у нас. Като водачи на делтапланери имат зад себе си стотици излитания, каза за в. „Регион“ организаторът на техните полети на земята Михел. Клубът се е доказал във времето с най-много излитания в страната, членовете му летят целогодишно на различни локации – над планина или морето, а извън сезона у нас, някои от тях реализират полети и в чужбина. Специално за тандемните полети над село Челопеч, те са поканени от Клуб „Свободно измерение“, който организира излитанията за жители на Община Челопеч от 2014 г. Михел заяви, че ако от Клуб „Свободно измерение“ – Челопеч ги поканят за проявата през 2022 г., ще се отзоват отново.  

Полетът с делтапланер е доста популярно за клуба изживяване, което всяка година привлича все повече желаещи да се насладят на гледката над родното село от птичи поглед. Пропусната е само миналата 2020 г., поради усложняване на емидемичната обстановка в страната. В съботния ден времето бе благоприятно за инициативата – топло за сезона, слънчево и с подходяща посока на въздушните течения, което позволи екстермното изпитание за записалите се за полети челопечани да бъде върховно удоволствие, заявиха някои от тях. Първият старт бе в 10 часа сутринта, като бяха проведени 4 излитания през деня с дължина на полета около десет минути, а времето между тях бе около 50 минути.

 Шестнадесет годишната ученичка от десети клас на ЧПГЧО „Челопеч“ Галина Иванова сподели след кацането си заедно с пилота Даниела Димитрова, че гледката отгоре е прекрасна, и тя направила множество снимки и видео с телефона си, някои от които ни изпрати. Малко след нея кацнаха майка ѝ Иванка и бащата ѝ Вергил. А шест годишният Петко, който се подготвяше за сериозното изпитание заедно с майка си Божурка Дакова, без страх и притеснения заяви, че очаква да изпита огромно удоволствие. Г-жа Иванова сподели, че всички полетели са много щастливи и са готови и през следващи години да се потопят отново в това върховно изживяване.  

 

 

 

Септември 2023
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930