МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 За трета поредна година в град Копривщица се проведе традиционният вече Ден на копривщенския брабой (картоф) – най-разпространената култура, отглеждана от местните жители. Водещи на тържеството бяха Марияна Цолова и Димитър Кунчев. Финансова помощ на фестивала оказа Община Копривщица, а организатори на празника бяха „Коопинвест“ ООД, „Агро вестник“, който отразява събитието, фирмите „Новоселска гъмза“ – Видин, „Млечни продукти“ – Ведраре, на Радослав Козлеков и Радослав Йовков, Светослав Славов от копривщица и много месни картофопроизводители.  За доброто настроение на многобройните гости на празника се погрижиха омайните изпълнения на духовия оркестър към СУ „Любен Каравелов“, с диригент Валентин Петков, Детски танцов състав „Копривщенски богородички“, с ръководител Димитрина Орашъкова и завладяващите стари местни народни песни на „Копришки бисери“, с художествен ръководител Иванка Личева. Прочети още...
   |   

 На 6 септември в гр. Златица тържествено беше отбелязан Денят на Съединението на Източна Румелия с Княжество България. Марчинг бенд с ръководител Тодор Цачев откри празника с изпълнението на няколко марша, а девойки развяваха националния флаг. Водещият на честването Димитър Овчаров припомни за събитието от преди 135 години, обединило в едно българите от Източна Румелия със сънародниците им от Княжество България. Стихове за великото дело изпълниха ученици от СУ „Свети Паисий Хилендарски“. Мажоретките и духовият оркестър, под ръководството на г-н Цачев отново заредиха малкото присъстващи на тържеството с енергия и празнично настроение.

 Слово по случай Деня на Съединението произнесе кметът на Община Златица инж. Стоян Генов. Той заяви, че датата 6 септември 1885 г. е символ на успеха на борбите на българския народ за обединение и за последващата историческа съдба на Отечеството. Борците и организаторите на Съединението са се изправили с дързост и смелост срещу несправедливостта, наложена от Великите сили с решенията на Берлинския конгрес от 1878 г., разпокъсвайки снагата на България на пет части. Делото е осъществено от елита на нацията, подчинено на една цел – обединението на страната. Проявявайки държавническа мъдрост, дейците от двете страни на Балкана, дават пример на нас, съвременниците, за народно единство, каза г-н Генов. И в резултат на това държавата ни става политически, икономически и духовно по-силна. Днешният ден е повод да се гордеем с миналото си, подчерта той. Сто тридесет и пет години, народът ни помни творците на Съединението, поели историческата отговорност за великото българско дело. Нека да бъдем техни следовници за по-доброто бъдеще на Родината, призова инж. Стоян Генов, като честити празника на присъстващите.        

 Участващите в тържеството поднесоха цветя на паметника на героите от Балканските войни (1912 – 1913 г.) и Първата световна война (1915 – 1918 г.) от град Златица, издигнат през 1933 г. по проект на проф. Атанас Дудулов. Кметът на Община Златица, кметските наместници на селата Църквище, Карлиево и Петрич – Тотка Стойкова, Ненко Миндилов и Мария Ангелова, председателят на комисията по образование и култура в общинския съвет Мария Нейкова, ученици и представители на клуб Традиция Златица сведоха глави пред паметта на героите, воювали за България.

 От клуб Традиция” на специално подредена маса беше представена изложба на старинни оръжия. На своята страница във Фейсбук Община Златица изказа благодарност към организаторите, участниците, златичани и гостите на града, уважили празника.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

 

 

 

Октомври 2020
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031