БЛАГА ВЕСТ ЗА МБАЛ – ПИРДОП

  • 0
  • 115 преглеждания


 

В деня на 30-годишнината на отделението по хемодиализа

В деня на християнския празник Благовещение ръководството на МБАЛ Пирдоп покани на скромно тържество кметове на общини, представители на водещите в района предприятия, бизнеса и общественици. Поводът на събитието бе 30-годишнината от откриването на отделението по хемодиализа в лечебното заведение. Проявата бе и с благотворителна цел – за събиране на средства за належащия и неотложен ремонт на помещенията на центъра, които са във вида си от времето на откриването му.

На тържеството присъстваха дългогодишният завеждащ на отделението д-р Здравко Стоянов, изпълняващата в момента длъжността д-р Милена Арнаудова, медицинската сестра Милана Димитрова, лекари от стационара, както и кметовете на община Пирдоп Ангел Геров и председателят на ОбС Мария Шентова, кметът на община Златица инж. Магдалена Иванова, на община Чавдар и председател на Сдружението на кметовете на общините от Средногорието Пенчо Геров, представители на общините Челопеч и Мирково, административният директор на “Елаците-Мед” инж. София Торолова”, управителте на “Транс Билд” инж. Иван Велин, на “Олопласт Груп” и президент на Ротари клуб Пирдоп Дамян Ненов и др.

 

Изпълнителният директор на МБАЛ д-р Маргарита Гетова в кратко изложение припомни историята на отделението, открито от проф. д-р Здравко Киряков през 1986 г. Една належаща и навременна стъпка тогава, необходима и сега, тъй като пред три десетилетия нуждаещите се от хемодиализно лечение са били извозвани до болници в София и Карлово. За съжаление, и днес се налага на някои пациенти да ползват услуги в други центрове, защото нуждаещите се от тях болни в региона са дванадесет, а само пет от тях се обслужват в отделението на МБАЛ – Пирдоп, посочи д-р Гетова, а всеки пациент престоява в отделението минимум по 4 половина часа за извършване на процедурите.

Вече тридесет години отделението дава надежда за живот на много пациенти, каза д-р Маргарита Гетова. И за това време то е помогнало на над 200 болни, които са получили специализирани медицински грижи и лечение в него. Тя сподели, че здравето на хората, преминаващи през отделението, зависи не само от знанията и уменията на медицинския персонал, а и от техническото окомплектоване на отделението. Ползвани са различни апарати – скъпа вносна медицинска техника и консумативи, чиято техническа поддръжка е скъпа. Усилията на ръководството на болницата за неговата поддръжка се подкрепят от дарители. Със загриженост д-р Гетова заяви, че отделението не отговаря на санитарните изисквания и има няколко предписания от Регионалната здравна инспекция на Софийска област за отстраняване на нередности. Последното е с изискване за затваряне на отделението, до отстраняване им и затова призова гостите си за подкрепа и помощ това да не се случи. “Изправени сме пред дилемата: или да обединим силите си и да запазим тази ценна придобивка, която е спасявала животи, или да подложим нашите страдащи съграждани на мъчително пътуване до София три пъти седмично” – каза изпълнителният директор на МБАЛ. И добави, че отговорът е само един – отделението трябва да се запази.

Д-р Маргарита Гетова благодари на медицинските специалисти, работили в отделението – д-р Кръстев, д-р Пламен Стоянов, д-р Арнаудова, които са вложили много сили, грижи и сърце при обслужването на пациентите, на кметовете на общините – акционери, на ръководителите на големите промишлени дружества, на представителите на бизнеса в региона, както и на всички, които са с желание да помогнат в трудния момент на МБАЛ – Пирдоп. Тя връчи грамоти на благодарност и признание за техния труд на д-р Здравко Стоянов, д-р Милена Арнаудова, м. с. Миланка Димитрова, а думите й бяха подкрепени с аплодисменти от присъстващите.

Веднага реагира на призива за подпомагане оцеляването на отделението по хемодиализа председателят на Сдружението на кметовете на общините от Средногорието Пенчо Геров, който заяви, че тържеството е добър повод да съобщи блага вест. Той обяви, че е вече е получено уверение от ръководствата на промишлените дружества в региона и от общини – акционери, че нужната за ремонтните дейности сума ще бъде осигурена. Като доказателство на думите му, административният директор на “Елаците-Мед” инж. София Торолова съобщи, че компанията дарява 4000 лв. на МБАЛ. И отново последваха аплодисменти. Президентът на Инер Уил клуб – Пирдоп Ренета Атанасова заяви, че тяхната организация ще дари средства за поддържащата храна на пациентите в отделението.

Кметът на община Златица инж. Магдалена Иванова съобщи още една добра новина за екипа и пациентите на стационара. По споразумение с “Дънди Прешъс Металс Челопеч” 31 000 лв. ще бъдат преведени на МБАЛ Пирдоп за закупуване на аспиратор, дефибрилатор, автоклави, ЕКГ-апарат и други необходими за дейността на лечебното заведение уреди, а останалите средства са за ремонта на отделението по хемодиализа. Телевизор и кафемашина пациентите са получили чрез д-р Крахтова от МБАЛ “Скин системс”. 

В поставената в залата кутия за дарения от името на община Мирково зам.-кметът Рад Кавалджиев пусна плик с 1000 лв., помогнаха за събиране на необходимите за ремонта средства и други дарители от гостите на събитието. Срещата продължи с коктейл за присъстващите на тържеството, подготвен от възпитаници на ПГТХТ в града.

ГЕРБ – ПИРДОП  Организираха благотворителен търг
Prev Post ГЕРБ – ПИРДОП Организираха благотворителен търг
ПАМЕЛА МАРИНОВА И СТАНИСЛАВ ШУТИЛОВ ОТ ЧЕЛОПЕЧ шести в Монтана
Next Post ПАМЕЛА МАРИНОВА И СТАНИСЛАВ ШУТИЛОВ ОТ ЧЕЛОПЕЧ шести в Монтана

Leave a Comment: