КМЕТЪТ НА ОБЩИНА ЗЛАТИЦА ИНЖ. СТОЯН ГЕНОВ: С екипа от общинската администрация вървим в правилната посока

  • 0
  • 735 преглеждания

- Г-н Генов, имате ли вече данни как приключи за общината 2021 г.?

- Изпратихме една успешна за Община Златица година, макар и в условията на Ковид-19 и няколко парламентарни и президентски избори. Задачите, които си бяхме поставили, съумяхме да реализираме. Разбира се, винаги има още какво да се желае, но с оглед на обстоятелствата, смятам, че нещата се случиха.

Градът ни има ново лице и то може да се види от всеки – и от живеещите, и от гостите на Златица. Удоволствие да се разходиш по централните улици „Владислав Варненчик“ и „Софийско шосе“. От години в Златица не е реализиран такъв мащабен проект, като добавям и улица „Розова долина“, която беше част от него. В края на отминалата година реализирахме и проекта за ремонт и реконструкция на централните части в трите села – Карлиево, Петрич и Църквище, който бе осъществен с държавно финансиране. Сега и съставните към общината села имат нов и приветлив облик, приет със задоволство и адмирации от живеещите в тях.

По двете централни улици имаше много стари дървета, които създадоха затруднения при реализацията на проекта. Премахването им беше много преекспонирано в публичното пространство. От 144-те десетилетни дървета голяма част от тях бяха опасни за преминаващите по тротоарите граждани, и за автомобилите по двете улици. Трябваше да ги премахнем. Не получихме одобрение от някои граждани, но съм убеден, че сега те приемат тази наложителна за извършване стъпка от общината. Ако не бяхме ги премахнали, проектът нямаше да се случи, тъй като корените им щяха да го компрометират. На тяхно място, с помощта на „Геотехмин“ засадихме 254 нови дръвчета. И така създадохме това ново лице на града. През 2021 г. продължихме да работим, като добавихме към този проект и рехабилитацията и облагородяването на няколко пустеещи площи в центъра на Златица, което допълнително повиши ефекта от предприетата от нас стъпка.

Понеже сме на тази тема, да поясня, че проектът не е пиар на Стоян Генов, защото при встъпването ми в длъжност неговата реализация беше започнала по улица „Розова долина“, и за него имаше вече осигурено финансиране. Беше абсурдно да се спира нещо хубаво. Съгласуванията бяха направени, всички институции бяха удостоверили, включително и „В и К“, че той е реален. Гарантирано бе, че поставените по тях метални водопроводни тръби през 90-те години на миналия век са годни и е възможно асфалтиране на централните улици. Това е последният етап от работата по ниската зона на град Златица. Проектът беше една отдавнашна необходимост и го изпълнихме.

През 2021 година успяхме да реализираме, съвместно с останалите общини от региона, изграждането на компостиращата и сепарираща инсталация в ДТБО, които предстоят в скоро време да бъдат пуснати в експлоатация.  Оборудвахме с нова техника кухнята на социалния патронаж, но, за съжаление, ОбС не гласува предложението ни за осигуряване на „топъл обяд“ на жители на Златица. И общината не помогна в условията на ковид кризата нуждаещи се от подкрепа граждани. Новото оборудване се използва, но на него се приготвя храна под капацитета на възможностите му.

Въведена бе в експлоатация по европейски проект нова волейболна площадка в двора на СУ „Свети Паисий Хилендарски“. Подменихме аварийно част от водопровода по ул. „Св. Св. Кирил и Методий“. По сигнал на граждани се подмениха 150 м. от захранващия тръбопровод по ул. „Васил Левски“, откъдето постоянно течаща вода достига до пет чешми до пл. „Македония“. Тръбите там бяха етернитови и затлачени във времето от корени. Направена бе цялостна подмяна на тръбите на водохващането на село Църквище, тъй като за няколко дни жителите му останаха без вода и трябваше да се намесим веднага.

По две асфалтирани улици – „Христо Ботев“ и „Тополница“ с бюджетни средства изградихме тротоари, а след това и озеленихме, със съдействието на „Геотехмин“, „Елаците-Мед“, „Геострой, „Геотрейдинг“ и „Дънди Прешъс Металс Челопеч“. Успяхме през 2021 г. да постигнем и по-висок процент на събираемост на местните данъци и такси, в сравнение с предходната 2020-та. В резултат на това компенсирахме в известна степен отказа на ОбС да бъде одобрен Годишният план за горите, както и корекциите в наредбата за местните данъци и такси, което лиши общинския бюджет от няколко стотин хиляди лева приходи. На този фон изплатихме 136 598. 01 лева стари задължения по наложени от частен съдебен изпълнител запори на общината от предходния мандат.

- Какво Ви предстои през Новата 2022 година?

- Най-важното, което ни предстои и очакват нашите съграждани, е да започнем подмяна на водопровода в града, асфалтиране на улици и изграждане на тротоари. Използвахме целия капацитет на екипа на ОбА  и за две години ги подготвихме за реализация, което не се е случвало от десетилетия в Златица. Първият от тях стартира тези дни за изграждане на водопровод, тротоари и озеленяване на ул. „Захари и Мария Сергиеви“. Това ще се осъществи изцяло с финансиране от „Дънди Прешъс Металс Челопеч“. Благодарение на компанията и на проф. д-р инж. Илия Гърков, това става възможно. Както се знае, социалната програма на дружеството обхващаше само съставните селища. Сега, за първи път средства се насочват и към град Златица. Улица „Захари и Мария Сергиеви“ не е избрана произволно – първо, водопроводът по нея отдавна се нуждае от подмяна, и по данни на предприятие „В и К“ по нея твърде често стават аварии. На второ място, няма тротоари, а в същото време е изключително комуникативна и единствен достъп за живеещите в трите блока граждани. А и като дължина отговаря точно на сумата, която „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ ни предостави. В тази пътна отсечка има и символика – семейството Сергиеви са дарители на читалището, ние ще ремонтираме улицата с дарени от компанията средства.