Новини

Градушка покоси Чавдар и Мирково

Градушка колкото орех покоси селата Чавдар и Мирково. Природното бедствие се изви над двете общини на 1 юли вечерта около 18:00 часа.

ГРУПА „СПОМЕНИ“ Спечели второто място в град Попово

Групата за стари градски и шлагерни песни „Спомени“ към читалище „Надежда“ в село Чавдар, с художествен ръководител маестро Кузман Кузманов, съвсем заслужено.

В ЧАВДАР Да запеем заедно песните на Средногорието

На 12 юни в комплекс „Св. Петка“ в едноименната местност над село Чавдар, се проведе тринадесетото издание на Националния фолклорен фестивала „Да.

ОБЩИНА ЧАВДАР Отбеляза своя празник с жертвен курбан

Празникът на Община Чавдар беше честван на 8 май, първата събота след Възкресение Христово. Заради епидемичната обстановка в страната, тази година общинската.

НА ГЕРГЬОВДЕН В ЧАВДАР Жертваха три овце за здравето на жителите на общината

На 6 май – денят на Св. Георги Победоносец и в село Чавдар се състоя водосвет в чест на светеца – воин..

В СЕЛО ЧАВДАР „Нека бъдем по-добри” продължава и през 2021 година

С наближаването на 1 март, Денят на добрата старица баба Марта, в село Чавдар беше поставено начало на благородната кампания „Нека бъдем.

120 ГОДИНИ НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ „НАДЕЖДА” СЕЛО ЧАВДАР

С тържествен заключителен концерт самодейци и гости отбелязаха юбилея На 24 октомври на площад „Васил Левски“ в село Чавдар се състоя заключителният.

В ОБЩИНА ЧАВДАР Ентусиасти полагат основите за развитие на спорта Даунхил

Група момчета, ентусиасти и почитатели на велосипедния спорт от село Чавдар положиха началото за развитието на местно ниво на Даунхил (Downhill). Това.

ЛЮЛЯКОВО ДЪРВО Разцъфна през септември в село Чавдар

За предстояща тежка зима подсказва разцъфнало люляково дърво през месец септември в градината на наш читател в село Чавдар. Явлението е нетипично.

ГОСТИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА Живеят като праисторически хора в неолитно селище

С облекчаването на мерките, наложени от разпространението на коронавируса и разрешаването на ползване съоръжения, паркове и атракциони на открито, посетителите на съоръженията.

В ЧАВДАР Реализират инициатива „Нека бъдем готини!“

В Община Чавдар през миналата седмица бе дадено начало на инициатива по опазване на околната среда – „Нека бъдем готини!”. Колективът на.

В ОБЩИНИТЕ ЧАВДАР И ЧЕЛОПЕЧ Спряха достъпа до туристически обекти

Във връзка със Заповед № РД-01-124 / 13.03.2020 година на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, свързана с предприетите мерки по обявеното извънредно.

В ЧАВДАР Патриотичен рецитал за Освобождението

На 3 март, до паметника на загиналите в Община Чавдар на площад „Васил Левски”, се състоя паметно поклонение пред многобройните български и.

В ОБЩИНА ЧАВДАР Отбелязаха 147-годишнина от гибелта на Васил Левски

На 18 февруари на площад „Васил Левски” в Община Чавдар, по инициатива на Общинската администрация и читалище „Надежда”, Основно училище „Св. Св..

В СЕЛО ЧАВДАР Продават мартенички за благотворителност

С наближаването на 1 март, денят на добрата старица баба Марта, в село Чавдар беше поставено началото на една нова добра благородна.

В ОБЩИНА ЧАВДАР Зарязаха лозите по стар народен обичай

На 1 февруари самодейци към читалище „Надежда” в село Чавдар и служителите от ОбА, жители и гости на общината, отбелязаха българския празник.

РАП ИЗПЪЛНИТЕЛЯТ ИВАН ДИНЕВ – УСТАТА

Танцува брейк и лунната походка на Майкъл Джексън пред учениците в село Чавдар На 27 януари в Актовата зала на Основно училище.

В ОБЩИНА ЧАВДАР Отбелязаха Деня на родилната помощ

На 25 януари в изложбената зала на фолклорния център в село Чавдар, по инициатива на общинската администрация и читалище „Надежда”, най-тържествено беше.

В ЧАВДАР На Богоявление дарове за предстоятеля на храма

На 6 януари в храм „Св. Архангел Михаил” в село Чавдар на тържествената Богоявленска служба по повод големия християнски празник, извършена от.

В ЧАВДАР Представиха народен обичай в първия на новата година

В село Чавдар за поредна година беше пресъздаден народният зимен обичай „Пеене на пръстените”. Той продължи два дни. Голямото и красиво украсено.

В ЧАВДАР Пожелания за сбъднати мечти през 2020 година

Малко преди полунощ на 31 декември на площад „Васил Левски” в село Чавдар, се бяха събрали множество жители и гости на общината,.

В СЕЛО ЧАВДАР Изложба на художника Крайчо Крайчев

В дните на една седмица жителите и гостите на Община Чавдар имаха възможността да посетят самостоятелната изложба на художника Крайчо Крайчев, която.

ОБЩИНА ЧАВДАР С ново международно признание

Археологически парк „Тополница“ в Община Чавдар вече е член на най-голямата мрежа от музеи на открито и обекти с експериментална археология в.

В АНТОН И ЧАВДАР Отбелязаха международния ден на възрастните хора

На 1-ви октомври членовете на пенсионерските клубове „Дълголетие” в село Антон и „Златна есен” в село Чавдар, отбелязаха своя празник. В Община.

В ОБЩИНА ЧАВДАР Концерт на Врачанската филхармония за Независимостта

На 21 септември на площад „Васил Левски” в Община Чавдар, тържествено беше отбелязана 111-годишнина от обявяването на Независимостта на България. Събитието беше.

Детски празник в Община Чавдар в края на лятната ваканция

Както стана вече традиция, в края на лятото и малко преди началото на новата учебна година, по инициатива на ръководствата на Общинската.

ПЕТРАНА ГИНЧЕВА ОТ ЧАВДАР Отбеляза 80-годишен юбилей с приятели и съмишленици в културните дела

На 1 август общественикът Петрана Гинчева от село Чавдар отбеляза 80-годишен юбилей. Като момент на изненада, навръх своя празник в дома си.

В ОБЩИНА ЧАВДАР Столетна баба получи поздравления за дълголетието си

На 17 юли в дома на баба Цона Томева Панева, в деня, в който най-възрастната жителка на Община Чавдар навърши един век.

Бронзово отличие за Фолклорен център „Чавдар“

На 8 юни в град Пловдив приключи двадесетото юбилейно издание на най-големия български рекламен фестивал „ФАРА 2019”, организиран от Българската асоциация на.

В ОБЩИНА ЧАВДАР Дванадесети национален фолклорен фестивал „Да запеем заедно песните на Средногорието”

На 8 юни в комплекс „Св. Петка” в едноименната местност над село Чавдар, се проведе дванадесетото издание на националния фолклорен фестивала „Да.

В ЧАВДАР Припомниха за делото на Христо Ботев

Късно вечерта на 1 юни, на площад „Васил Левски” в Община Чавдар, се проведе тържествена заря-проверка по повод Деня на Христо Ботев.

В ОУ – ЧАВДАР Почит и слава към братята Кирил и Методий

В ранната утрин на 24 май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, на площад „Васил Левски” в.

ИЗЛОЖБА НА ДЕТСКИ РИСУНКИ НА ПРОФ. БУЯН ФИЛЧЕВ Представиха в Община Чавдар

На 9 май в Ритуалната зала на общинската администрация, като част от програмата на „Месец на книгата в Община Чавдар”, беше представена.

В ОБЩИНА ЧАВДАР Шести фестивал на старата градска и шлагерна песен

На 11 и 12 май в залата на Народно читалище „Надежда” в село Чавдар, се състоя шестият национален фестивал на старата градска.

В ОБЩИНА ЧАВДАР Светлозар Желев от „Библиотеката” по БНТ говори за книгите пред чавдарчани

На 8 май във Фолклорен център „Чавдар” гостува писателят Светлозар Желев. Пред публиката гостът беше приветстван от Григор Даулов от Общинската администрация..

БОЙЦИ ОТ ЗАПАСА И РЕЗЕРВА На почетна стража пред паметника на незнайния войн

На 9 май преди обяд, по инициатива на Общинската администрация и членовете на Съюза на офицерите и сержантите от резерва и запаса.

Готварската книга – що е то? в Месеца на книгата в Чавдар

На 2 май Пекарна „Прованс” и нейният собственик Мария Цачева, бяха домакини на второто събитие от програмата на Месеца на книгата в.

ФАКЕЛНО ШЕСТВИЕ В ЧАВДАР В чест на светите братя Кирил и Методий

На 10 май, по стара традиция, в село Чавдар ръководството на Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“, учителският колектив и учениците.

БИБЛИОТЕКАТА В СЕЛО ЧАВДАР Отвори врати за млади читатели

На 10 май в програмата на Месеца на книгата в с. Чавдар бе заложено посещение на ученици в читалище „Надежда“. Водени от.

В ЧАВДАР Водосвет за здраве в храма на светеца

На 6 май – Денят на Св. Георги Победоносец, по повод големия християнски празник в село Чавдар се състоя водосвет в чест.

Работилница за великденски яйца в Чавдар

За осмапоредна година работилница за великденски яйца „Шарен, зелен Великден” зарадва децата от Община Чавдар на Велики четвъртък – 25 април. От.

В ОБЩИНА ЧАВДАР Посветиха Месец на книгата за обичащите знанието

На 23 април в село Чавдар стартираха поредицата от прояви от празничния календар на общината, обединени от общия надслов Месец на книгата..

ГРУПА ОТ ЧИТАЛИЩЕ „НАДЕЖДА” – ЧАВДАР С песни и танци поздрави жителите на селото за Лазаровден

На следващия ден – 20 април, момичетата от Лазарската група към читалище „Надежда” в селото, изпълниха народния обичай „Лазаруване”. В него взеха.

НА ОСМИЯ КУКЕРСКИ КАРНАВАЛ В ОБЩИНА ЧАВДАР Гости от Америка за „Леки пости“ у нас

На 9 март площад „Васил Левски” в Община Чавдар едва успя да побере всички жители и гости на селото, които пожилаха да.

ОБЩИНА ЧАВДАР Прие 68-то държавно първенство по шахмат за жени

От  26 февруари до 4 март в Ритуалната зала на общинската администрация в Чавдар се състоя финалът на 68-то Държавно индивидуално първенство.

В ЧАВДАР Тържество за Освобождението на България

На 3 март, до паметника на загиналите жители на Община Чавдар, намиращ се на площад „Васил Левски”, се състоя паметно поклонение пред.

ЧАВДАРСКИ УЧЕНИЦИ С отличия от Министерството на туризма

Трима ученика от Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий” в село Чавдар бяха отличени в националния конкурс на тема „Моята ЕДЕН.

В ЧАВДАР Училището и пекарна „Прованс” стартираха обща инициатива

През миналата седмица ръководството на Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий” в село Чавдар и собствениците на Пекарна „Прованс” Мария Цачева.

ФОЛКЛОРЕН ЦЕНТЪР „ЧАВДАР” С наградата на публиката в конкурс за сграда на годината

Фолклорен център „Чавдар” спечели наградата на публиката в категорията „Сграда на годината” на Архитектурна група WhATAssociation. В номинациите за отличията за 2018.

В Чавдар спазиха местна традиция

На 6 януари православната църква чества деня на Богоявление, по-известен у нас като Йордановден. В храм „Св. Архангел Михаил” в село Чавдар.

НА КОЛЕДЕН КОНЦЕРТ В ОБЩИНА ЧАВДАР Поздравиха семейни двойки за златна сватба

На 22 декември в залата на читалище „Надежда” в село Чавдар, самодейните състави към местната културна институция представиха своя концерт, посветен на.

В ЧАВДАР Коледари обиколиха цялото село Приготвиха кавърма в голям тиган

В ранните зори на 25 декември – първият ден на Рождество Христово – Коледа, за поредна година Коледарската група към читалище „Надежда”.

В АРХЕОЛОГИЧЕСКИ ПАРК „ТОПОЛНИЦА“ - ЧАВДАР

Шахматен блиц-турнир преди държавното първенство за жени На 13 октомври в музейната зала на археологически комплекс с. Чавдар се проведе  I-ви шахматен.

В ОБЩИНА ЧАВДАР Камбанен звън за Деня на мира и Независимостта

На 21 септември на площад „Васил Левски” в Община Чавдар, тържествено беше отбелязана 110-годишнина от обявяването на Независимостта на България. Събитието беше.

В ОБЩИНА ЧАВДАР Осми Ден на плодородието

Хората, уважили осмия празник на плодородието в Община Чавдар, бяха възхитени от прекрасните минути, в които имаха възможността да се насладят на.

ОБЩИНА ЧАВДАР Подписа два договора за проекти с външно финансиране

През миналата седмица Община Чавдар подписа два договора, които ще бъдат „“реализирани в следващите месеци с финансовата подкрепа на Министерството на труда.

ЗА ЕДИНАДЕСЕТ ГОДИНИ В ЕВРОПА Единадесети национален фолклорен фестивал „Да запеем заедно песните на Средногорието”

На 9 юни в комплекс „Св. Петка”, в едноименната местност над село Чавдар, се проведе единадесетото издание на националния фолклорен фестивала „Да.

В ДЕНЯ НА БЪЛГАРСКАТА ПРОСВЕТА И КУЛТУРА В ОБЩИНА ЧАВДАР

Откриха барелеф на Нено Караджов На 24 май пред южния вход на Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий” в село Чавдар.

В МЕСТНОСТТА „СВ. ПЕТКА” НАД СЕЛО ЧАВДАР Нова спортна атракция “Въжеландия”

На 24 май, малко преди обяд, в местността „Св. Петка” над село Чавдар, се състоя официалното откриване на новата спортна атракция за.

В ОБЩИНА ЧАВДАР Пети национален фестивал „От небето идва любовта”

На 12 и 13 май в залата на читалище „Надежда” в село Чавдар, се състоя Петият национален фестивал на старата градска и.

В ОБЩИНА ЧАВДАР Почетна стража за героите

На 9 май преди обяд членовете на Съюза на офицерите и сержантите от резерва и запаса в Община Чавдар, отбелязаха 9 май.

В ЧАВДАР Жертваха четири овце за здраве на жителите на общината

На 6 май – денят на Св. Георги Победоносец, в село Чавдар по повод големия християнски празник, се състоя водосвет в чест.

ЛАЗАРСКА ГРУПА ОТ ЧИТАЛИЩЕ „НАДЕЖДА” – СЕЛО ЧАВДАР С песни и танци поздрави чавдарчани за празника

На 31 март Българската православна църква чества Деня на Св. Лазар. Момичетата от детската фолклорна лазарска група към читалище „Надежда” в село.

В ЧАВДАР Възхвала за националния празник

На 1 март в салона на читалище „Надежда” в село Чавдар, по инициатива на Общинската администрация и ръководството на местната културна институция,.

ГРУПАТА ЗА СТАРИ ГРАДСКИ И ШЛАГЕРНИ ПЕСНИ ОТ ЧАВДАР

Спечели първа награда от фестивала на любовта и виното в град Елин Пелин На 17 февруари в град Елин Пелин се състоя.

В ОБЩИНА ЧАВДАР Здравец и благословии на децата

21 януари в Ритуалната зала на Община Чавдар, по инициатива на Общинската администрация и читалище „Надежда”, беше отбелязан Денят на родилната помощ..

В ЧАВДАР Кметът окъпа свещеник

На 6 януари православната църква чества деня на Богоявление, по-известен у нас като Йордановден. В храм „Св. Архангел Михаил” в село Чавдар.

В ЧАВДАР Наричаха пръстени за късмет

В село Чавдар за поредна година беше пресъздаден народният обичай „Пеене на пръстените”. Той продължи два дни. Голямото и красиво украсено дряново.

В ЧАВДАР Многая лета за общината

На 25 декември на площад „Васил Левски” в Община Чавдар беше организиран празник, посветен на Рождество Христово – Коледа. Малко преди обяд.

В ЧАВДАР Коледари обикалят по селата

В ранните зори на 25 декември – първият ден на Коледа, за поредна година момчетата от Коледарската група към читалище „Надежда” обиколиха.

ОБЩИНА ЧАВДАР Подгласник в конкурс за културно-исторически дестинации в България

Конкурсът за избор на нови ЕДЕН дестинации по проект „Културно-туристически ЕДЕН дестинации в България”, който стартира на 30 юни 2017 г., с.

Деца от Челопеч с две първи награди

С две първи места се завърнаха момичетата и момчетата от Фолклорна група „Лукан Савов” към Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий”.

В ОБЩИНА ЧАВДАР На тържествена сесия удостоиха Еленка Герова с почетно звание

На 8 ноември в църквата „Св.  Архангел Михаил” в село Чавдар се проведе извънредно тържествено заседание на Общински съвет – Чавдар. На.

В ЧАВДАР Нова придобивка за посетителите на природен феномен „Казаните“

На 28 октомври в местността „Казаните“, в землището на община Чавдар, в близост до четирите въртопа, образувани в скалите от река Беререй,.

В ОБЩИНА ЧАВДАР Ден на отворените врати за празника на българската община

За първа година ръководството на Община Чавдар организира Ден на отворените врати по повод 12 октомври – Деня на българската община. Това.

ОБЩИНСКИ СЪВЕТ – ЧАВДАР Удостои Елена Стаменова Герова със званието „Почетен гражданин на Община Чавдар”

С Решение № 294 от 28 септември, Общинският съвет – Чавдар, удостои със званието „Почетен гражданин на Община Чавдар” Елена Стаменова Герова..

ТУРИСТИ ОТ РЕГИОНА И СТРАНАТА Празнуваха на хижа „Сакарджа“

На 23 септември Община Чавдар и Туристическо дружество „Братия“ в селото организираха празник на хижа „Сакарджа“. По инициатива на гостоприемния домакин и.

В ЧАВДАР Специална торта за първокласниците

На 15 септември в Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий” в село Чавдар тържествено беше открита новата учебна година. Гости на.

САМОДЕЙЦИ ОТ ОБЩИНА ЧАВДАР Отбелязаха празника Еньовден

На 24 юни рано сутринта, членове на групата за автентичен фолклор и разучаване на народни обичаи към читалище „Надежда” в село Чавдар,.

В КОМПЛЕКС „СВЕТА ПЕТКА“ - ЧАВДАР Честване на Световния ден на околната среда

На 5 май в местността „Св. Петка“ в село Чавдар бе отбелязан Световният ден на околната среда. Организатори на събитието бяха Регионалната.

В Чавдар припомниха за делото на Ботев

Късно вечерта на 1 юни в Община Чавдар се проведе тържествена заря-проверка по повод Деня на Христо Ботев и на загиналите за.

В ОУ – Чавдар Празник на братята Кирил и Методий

В ранната утрин на 24 май в двора на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” в село Чавдар, се състоя голям празник,.

В ОБЩИНА ЧАВДАР Четвърти национален фестивал на старата градска и шлагерна песен

„От небето идва любовта…” На 13 и 14 май в залата на читалище „Надежда” в село Чавдар се състоя Четвъртият национален фестивал.

В ЧАВДАР И в село Чавдар честваха светеца

На 6 май – денят на Св. Георги Победоносец, в село Чавдар по повод големия християнски празник, се състоя водосвет в чест.

В ОБЩИНА ЧАВДАР Работилница за великденски яйца в Чавдар

За шестапоредна година работилница за великденски яйца „Шарен, зелен Великден” зарадва децата от община Чавдар на Велики четвъртък – 13 април. От.

САМОДЕЙЦИ ОТ ЧАВДАР Пресъздадоха старинен църковен обичай

На 8 април, в навечерието на един от най-почитаните църковни православни празници у нас – Цветница, момичетата от Лазарската към читалище „Надежда”.

В ОБЩИНА ЧАВДАР Карнавал на приказните герои

На 2 април на площад „Васил Левски” в община Чавдар се състоя карнавал на приказните герои, чието мото беше „Вълшебството на приказките”..

ШЕСТИ КУКЕРСКИ КАРНАВАЛ В ОБЩИНА ЧАВДАР

Дефиле на кукери и маски На 4 март площад „Васил Левски” в община Чавдар едва успя да побере жителите и гости на.

В ЧАВДАР Песни от Възраждането и цветя за загиналите за Родината

На 2 март в салона на читалище „Надежда” в село Чавдар, по инициатива на общинската администрация и служителите в местната културна институция,.

В ЧАВДАР И ПЕТРИЧ Честват деня на лозаря и Трифон Зарезан

На 14 февруари, по стар стил, самодейци от групата за разучаване на народни обичаи и автентичен фолклор към Народно читалище „Надежда” в.

В ОБЩИНИТЕ АНТОН И ЧАВДАР Отбелязаха годишнината от гибелта на Васил Левски

През изминалата седмица в целия района на Средногорието беше почетена паметта на Васил Иванов Кунчев – Васил Левски, с различни по формат.

ПЕНЧО ГЕРОВ – КМЕТ НА ОБЩИНА ЧАВДАР Някои хора в района не искат да има болница

- Г-н Геров, през 2007 г. заявихте, че след четири-пет години Чавдар ще е европейско село. Изпълни ли се това Ваше обещание.

ТАНЦЬОРИ ОТ СЕЛО ЧАВДАР В инициативата „Пробуждане с хоро” за националния празник 3 март

“Българи за България” и Сдружение „Азбукари” подеха инициативата „Пробуждане с хоро”, научи вестник „Регион” от глобалната социална мрежа Фейсбук. На националния празник.

В ЧАВДАР Късмети по Нова година за ергени и моми

В село Чавдар за поредна година беше пресъздаден народният обичай „Пеене на пръстените”. Той продължи два дни. Голямото и красиво украсено дряново.

На 17 декември в столицата на, Република Гърция – Атина, се е състояло открито Световно първенство по спортни танци. Сред множеството състезатели от цял свят, участие са имали и няколко двойки, представители на Клуб по спортни танци „София Данс”, сред кои

На 26 декември в залата на читалище „Надежда”, за трети пореден път се състоя благотворителен концерт, с чиито средства ще бъде подпомогнато.

Тържествен юбилей в ОУ - Чавдар

През отминаващата вече година трима учители от педагогическия колектив на основното училище в село Чавдар навършиха достолепните  шейсет години. Рожденичките са дългогодишните.

ДЯДО КОЛЕДА И НЕГОВИТЕ ДЖУДЖЕТА Зарадваха децата в село Чавдар

На 8 декември на площад „Васил Левски” в село Чавдар за пета поредна година официално бяха запалени коледните светлини и поставено началото.

В ОБЩИНА ЧАВДАР В община Чавдар празник на градската песен

На 21 май – събота, община Чавдар и читалище “Надежда” бяха домакини на Третия Национален фестивал на старата градска и шлагерна песен.

В ОБЩИНА ЧАВДАР Работилница за великденски яйца

За пета поредна година работилница за великденски яйца „Шарен, зелен Великден” зарадва децата от община Чавдар на Велики четвъртък – 28 април..

ЧИТАЛИЩЕ „НАДЕЖДА – 1900” В СЕЛО ЧАВДАР Кандидатства с проект в конкурс от платформа АГОРА

Народно читалище „Надежда” в село Чавдар подготви проект, с който кандидатства по обявения конкурс на Платформа „АГОРА“ в началото на месец февруари..