В БУНТОВНОТО СЕЛО ПЕТРИЧ Поклон пред загиналите руски войни в село Петрич

  • 0
  • 644 преглеждания

Паметно честване на Освобождението на България от османско владичество и 144 години от края на Руско-турската война от 1877 – 1878 г. се състоя и в бунтовното село Петрич. На него присъстваха кметът на Община Златица инж. Стоян Генов, представители на общинската администрация и петричани.

Пред паметника-костница на загиналите при освобождението на селото руски войни групата за автентичен фолклор при читалище „Оборище“ изпълни три песни. Емоционално и вълнуващо слово, посветено на националния празник на Република България поднесе на присъстващите кметският наместник Мария Ангелова.

„Във величавите дни на Руско-турската война от 1877 – 1878 г. не остана кът от българската земя, който да не бе напоен с братската кръв на руските войни. Хиляди са свидните места в нашата страна, които за вечни времена приютиха в недрата си героите наши освободители. Братя по дух, по себеотрицание и смелост, по безкористна саможертва и вяра в победата, те воюваха за чуждата свобода, като за своя.

Свидна и силна е почитта ни към генералите Каталей и Философов от Трета Гвардейска пехотна дивизия на отряда на генерал Гурко, загинали на 21 декември 1877 г. при освобождението на нашето село Петрич – един от опорните пунктове н Четвърти революционен окръг на Априлската епопея. Приютили сме в нашата земя, до най-святото ни място – църковният двор, и костите на онези руски герои, които не се завърнаха при децата и семействата си, защото дадоха най-скъпото – живота си, за да ни има нас днес!“, каза г-жа Ангелова.

За светлия ден на свободата българска пред петричани говори и кметът на Община Златица инж. Стоян Генов. На паметника-костница на загиналите руски войни бяха поднесени венци на признателност и цветя от Община Златица, Кметство Петрич, пенсионерски клуб „Искра“, читалище „Оборище“, жители на село Петрич.

Същия ден представителна група на село Петрич посети паметника-костница и в местността „Мурта“, където също бяха поднесени букети от свежи цветя в знак на преклонение пред саможертвата на загиналите руски войни.

В ПИРДОП  Прослава на Деня на свободата
Prev Post В ПИРДОП Прослава на Деня на свободата
В ОБЩИНА МИРКОВО Заупокойна молитва за загиналите за освобождението на България
Next Post В ОБЩИНА МИРКОВО Заупокойна молитва за загиналите за освобождението на България
Related Posts