НА БАЛОТАЖИТЕ В НЕДЕЛЯ Печелят водачите от първия тур на местните избори

  • 0
  • 62 преглеждания

В неделя – 3 ноември, в три от общини от Средногорието – Златица, Копривщица и Пирдоп, се проведе втори тур за избор на ръководителите на местната власт. Жителите им, имащи право на глас, трябваше да предпочетат един от двамата претенденти за „горещия стол“ в тях, достигнали до балотаж. Във възрожденския град за доверието на съгражданите си се бориха кандидатът на ПП ГЕРБ Бойка Дюлгярова, получила по време на първия вот 474 гласа (37.18 %) от участвалите в изборите копривщенци, и Любомир Цеков – издигнат от Коалиция „БСП за България“, с 295 (23.14 %) бюлетини в своя полза. В Община Златица претенденти бяха кандидатът на левицата Стоян Генов, предпочетен от 854 избиратели от града и трите съставни села – Петрич, Карлиево и Църквище, и опонента му от Коалиция „Глас Народен“ Християн Григоров, постигнал втори резултат по брой на бюлетините за него – 582 (21.49 %). В съседната община – Пирдоп, избирателите трябваше да гласуват своето доверие на кандидата на коалиция „БСП за България“ – ВМРО“ Ангел Геров с резултат от 1498 (40.68 %) гласа или за издигнатата от ПП ГЕРБ Антоанета Мечкарова, подкрепена от 1068 (28.85 %) избиратели. В пирдопската община трябваше да се избира и кмет на кметство Душанци, където на балотажа се явиха независимата Златка Кънева, със 153 (37.68 %) пуснати бюлетини и опонентът ѝ от ПП ГЕРБ Валентин Петров, получил подкрепа от 126 (31.03 %) жители на селото.

Изборният ден в трите общини премина спокойно, но имаше и засилено полицейско присъствие в Пирдоп и Златица, където служители на „Жандармерия“, заедно с колегите си от РПУ, се грижеха за реда и спазването на законността при провеждането на вота.

В сутрешните часове на деня, активността на избирателите бе относително слаба, както и в цялата страна, но до края на гласуването – 20:00 часа, повече от половината от тях упражниха своето конституционно право на избор. А след преброяването на бюлетините, се оказа, че получилите най-много подкрепа на 27 октомври, постигат успех и изпреварват значително, по брой на бюлетините, своите опоненти и на балотажа.

За резултатите в Копривщица публикуваме отделен материал. В Златица от действителните гласове Стоян Генов от „БСП за България“ има подкрепата на 1938 (71.35 %) избиратели, а за Християн Григоров от Коалиция „Глас Народен (ПП „Глас Народен“, партия „Български социалдемократи“ и ПП „Евророма“) са дали своя вот 723 (26.62 %) жители на общината. Така новият кмет тук е инж. Стоян Генов. С квадратчето „Не подкрепям никого“ са гласували 55 души (2.03 %).

В Община Пирдоп кандидатът на ПП ГЕРБ Антоанета Мечкарова е има 1348 (36.93 %) бюлетини в своя подкрепа, а за издигнатият от коалиция „БСП за България“ – ВМРО (БНД)“ Ангел Геров са гласували 2219 (60.79 %) и той за втори пореден мандат ще управлява местната власт. Не са подкрепили нито един от двамата претенденти на балотажа 83 избиратели (2.27 %). В съставното село Душанци ще има нов кмет – за Златка Кънева са дали своята подкрепа 223 (54.13 %) жители, а за Валентин Петров – 184 (44.66 %), като с „Не подкрепям никого“ са само 5 бюлетини (1.21 %).

Пожелаваме успех на избраните кметове на трите общини и на кметство Душанци.

Спектакъл и театър на самодейци
Prev Post Спектакъл и театър на самодейци
В ЗЛАТИЦА  Театрал получи награда за ярко сценично присъствие
Next Post В ЗЛАТИЦА Театрал получи награда за ярко сценично присъствие
Related Posts

Leave a Comment: