ВЪВ ВЪЗРОЖДЕНСКИЯ ГРАД КОПРИВЩИЦА Голям празник на конния спорт на Тодоровден

  • 0
  • 478 преглеждания

На 12 март, с прекъсване от една година и въпреки студеното време, на терена, отреден за стадион в Копривщица се проведоха конните състезания – надбягване и надтегляне, в деня, в който честваме Тодоровден. Организатори бяха копривщенците Яко Б. Банчев и Димитър Зайков. Към тях се присъединиха и доброволци, които помогнаха за доброто протичане на празника на конния спорт, а Община Копривщица осигури за наградния фонд. Частни спонсори пък дадоха премии за най-атрактивно магаре и катър.

Собственици на коне от Копривщица, с. Розино, Пловдивска област, с. Поибрене, Община Панагюрище, с. Драгиново, Община Велинград, гр. Златица, Пирдоп, Карлово и с. Карлиево, Община Златица взеха участие в надпреварите. Началото на състезанията бе  дадено в 12:15 ч.. и завършиха в 16.00 ч. В първата дисциплина „Надбягване“ взеха участие четири коня със своите жокеи. На първо място се класира Наталия Рангелова от Карлово, с кон Маскарад. Тя участва редовно от години в конните състезания в Копривщица и получи паричната премия от 300.00 лв. Иван Чернев, с кон Есколап от с. Карлиево, който спечели второто място, бе награден с 200.00 лв. Борис Узунчето от гр. Пирдоп с кон Терминатор за зае трето място и си тръгна с премията от 100.00 лв.

Двете категории при надтеглянето се проведоха на три тура. Правилата на състезанието в тези категории бе да бъде изминато разстоянието от 30 м. за време от 3 мин. Тези, които успешно преминат етапите се класират за следващия, като тежестите се увеличават с всеки следващ тур. На шейната се поставяха тежести от 1000, 1250 и 1500 кг. Наградите за първите три места и в двете категории бяха – 300.00, 200.00 и 100.00 лв.

В категорията до 500 кг. тегло на състезателните коне в надтеглянето премериха сили девет стопани на благородните животни. Илиян Арбалиев от Копривщица с кон Лиско се класира на първо място, на второ място е Доан Бобев  от с. Розино, с кон Гильо, а и трето заслужи Петър Евтиминов от гр. Пирдоп, с кон Диего. В категорията над 500 кг. се състезаваха пет коня.  Ганчо Петришки с кон Кубрат от с. Поибрене спечели надпреварата. Втори остана Илиян Арбалиев от Копривщица с неговия кон Лиско, на третото място се нареди Али Близнака с кон Принц от с. Драгиново.

Андрей Мрънков, собственик на ферма „Шириней“, бе спонсор за 2 награди по 50.00 лв. – за най-атрактивни магаре и катър. Иван Орашъков – Консула от Копривщица, облечен в народна носия със своята шарена каручка с надпис „Копривщица“, в която бе впрегнато магарето му, получи едната награда. Другата Яко Б. Банчев връчи на Доан Бобев от с. Розино за катъра, собственост на Младен Бобев, който се включи с големи усилия в първия етап на надтеглянето до 500. лв. Ритуалът по награждаванията завърши с връчване на наградата от 100.00 лв. на собственика на най-красивия кон Любен Йовков.

Участниците в празника Тодоровден във възрожденския град заявиха, че ще се отзоват на поканата за ново  гостуване ако има такива през следваща година и ако са здрави, ще премерят сили със своите опоненти и приятели.

В ПИРДОП  Вълнуващи слова и стихове за Деня на Свободата на Пирдоп
Prev Post В ПИРДОП Вълнуващи слова и стихове за Деня на Свободата на Пирдоп
В ПИРДОП  Със стар обичай начало на Великия пост
Next Post В ПИРДОП Със стар обичай начало на Великия пост
Related Posts