Спектакъл и театър на самодейци

  • 0
  • 140 преглеждания

Денят на народните будители в Копривщица бе отбелязан с вълнуващ и стилен концерт в салона на читалище „Хаджи Ненчо Д. Палавеев“, организиран от културната институция. В него взеха участие самодейни колективи към културната институция. Гости на тържеството бяха кметът на общината Генчо Герданов, Кети Кирова - финансов директор на „Елаците-Мед“ АД, Галитьон Кесяков – председател на читалищното настоятелство, Бойка Дюлгярова - директор на СУ „Любен Каравелов“,  Кунка Неделева – директор на Дирекция на музеите, Райна Каблешкова – Серафимова – Почетен гражданин на Копривщица и съпругът й Яко Серафимов, поетът Иван Пехливанов и съпругата му Петя.

Димитрина Орашъкова, член на читалищното настоятелство, отбеляза, че „историята е учителка, езикът свещен, културата духовна, традициите – постоянни, а светините – вечни. Строителите на България са положили здрави основи и са дали силен тласък на благоденствие, а просветителите са проповядвали православната вяра за небесно раждане. И докато помни българският народ своето минало и да черпи от него сила и мъдрост, ще пребъде през вековете“. Тя припомни 1909 година, когато за първи път в Пловдив се отбелязва празникът на народните будители.

Кметът на възрожденския град г-н Герданов подчерта, че Копривщица е голяма защото е дала на България бележити синове и дъщери, отдали живот и дейност за просперитета на родината си. Той поднесе букети на ръководителите на институции в града и на самодейни колективи. Обявени бяха и резултатите от конкурса „Копривщица – място в моето сърце“ от книжарница „Ирисите“.

С рецитала, посветен на Деня на народните будители, изпълнен от децата от танцово-театрален състав „Копривщенски борогодички“ започна тържественият концерт. Последваха изяви на женска певческа група „Копришки бисери, с ръководител Иванка Личева и завладяващите танци на децата и танцов клуб „Усмивки“, с ръководител Димитрина Орашъкова.

В края на концерта бе премиерата на пиесата „Пред дома на кака Тота“ в две действия, написана в римувана реч на копривщенски диалект от Иван Пехливанов. Театралният колектив, с ръководител Мария Димова, поднесе на публиката отлично си превъплъщение в героите от пиесата. А зрителите не веднъж възнаградиха артистите със своите аплодисменти. На финала на пиесата авторът трогнат благодари за майсторското изпълнение и връчи букет на ръководителката на състава, а тя от своя страна му поднесе копривщенско малиново вино и сладка от горски ягоди.

Ученици на родолюбива среща с миналото
Prev Post Ученици на родолюбива среща с миналото
НА БАЛОТАЖИТЕ В НЕДЕЛЯ  Печелят водачите от първия тур на местните избори
Next Post НА БАЛОТАЖИТЕ В НЕДЕЛЯ Печелят водачите от първия тур на местните избори
Related Posts

Leave a Comment: