В ЗЛАТИЦА Театрал получи награда за ярко сценично присъствие

  • 0
  • 128 преглеждания

На 31 октомври в салона на читалище „Христо Смирненски“ по инициатива на ръководството на културната институция бе честван Денят на народните будители. Председателят на читалищното настоятелство Нели Михайлова поздрави съгражданите си с празника, който отдава почит към българските просветители, граматици, борци за национално въздигане и свобода през вековете.

Г-жа Михайлова отправи благодарности към самодейците на читалището, за тяхната отдаденост и че поддържат пламъка на духовността в града. Тя сподели, че златичани имат и повод за гордост. През месец май Театрален колектив „Мара Пенкова“ представи пред златичани и жителите на почти всички общини от региона постановката си „Зех тъ, Радке, зехъ тъ“.

На 23 септември с пиесата трупата участва и на международния фестивал на любителските театри в гр. Лом, оценявани от жури, съставено от актьори от Народния театър „Иван Вазов“ в гр. София. За чест на читалището в гр. Златица на фестивала самодеецът Георги Боянов е удостоен с престижната награда Съюза на народните читалища за ярко сценично присъствие.

Нели Михайлова връчи грамота и бронзова пластика на актьора с пожеланието за нови творчески успехи и да предаде таланта си на своите млади последователи от детския театрален състав. Г-н Боянов прие отличията развълнуван и, от своя страна, благодари на семейството си и своята съпруга – негов основен критик в подготовката му за ролята. Признание Георги Боянов изрази и към Мария и Димитър Овчарови, които подготвиха съвременната адаптация на пиесата, както и на колегите си артисти и на читалищното настоятелство, за подкрепата и развитието на театралното изкуство в Златица. Специални аплодисменти имаше и за режисьора на постановката Веселин Рогачев, с пожелания за бързо възстановяване.

След официалната част Габровският драматичен театър „Рачо Стоянов“ представи пред златичани драмата на Анна Петрова и Петринел Гочев „За Първото българско царство Отшелника“.

НА БАЛОТАЖИТЕ В НЕДЕЛЯ  Печелят водачите от първия тур на местните избори
Prev Post НА БАЛОТАЖИТЕ В НЕДЕЛЯ Печелят водачите от първия тур на местните избори
Балотаж в Община Копривщица
Next Post Балотаж в Община Копривщица
Related Posts

Leave a Comment: