В ПИРДОП Вълнуващи слова и стихове за Деня на Свободата на Пирдоп

  • 0
  • 824 преглеждания

На трети януари в двора на НУ „Тодор Г. Влайков“ се състоя паметно тържество по повод 144 години от освобождението на град Пирдоп от турско робство. Поздравления за Деня на свободата отправи кметът на Община Пирдоп Ангел Геров.

Вълнуващи и родолюбиви текстове за Руско-турската война, българските опълченци и руски войни прочетоха учениците от четвъртите класове на учебното заведение с класни ръководителки – Неца Иванова, Галя Николова, Наталия Николова и Тинка Иванова. Въздействащо историческо слово за деня на свободата на родния град поднесе дългогодишната преподавателка  по история в СУ „Саво Савов“ и носител на наградата „Даскал Тодор Пирдопски“ на общината Анета Венкова.

Г-жа Венкова припомни на присъстващите на паметното събитие хронологията на войната, съчетана с откъси от творби на Тодор Влайков. С вълнение и увлекателно тя говори за драматизма на епохата, ценността на извоюваната ни свобода, героизма на славните богатири и благодарността на пирдопчани пред тяхната саможертва за отхвърляне на петвековното османско робство от плещите на народа ни. С едноминутно мълчание и падане на колене жителите на Пирдоп почетоха паметта на героите освободители.

Венци и цветя на паметниците в двора на училището – на пирдопските опълченци и Ботевия четник Димитър Ночев, на Христо Ботев и генерал Стефан Паприков, бяха поднесени от кмета на общината Ангел Геров и председателя на ОбС Васил Кафеджиев, от представители на политически партии и граждани.

По традиция честването на освобождението на Пирдоп продължи в двора на храм „Свето Успение Богородично“ и паметника на руския капитан Михаил Баторски. Отец хаджи Недко Бръмбаров изрази всеобщата признателност и синовна благодарност на пирдопчани и българския народ към братска Русия и нейните войни, за извоюваната с цената на много жертви в почти деветте месеца на активни военни действия срещу поробителя наша свобода и възраждането на славната ни държава.

На паметника на капитан Баторски венци и цветя бяха поднесени от Община Пирдоп, общински съветници, представители на политически партии и граждани. Честването на 144-та годишнина от освобождението продължи с поднасяне на венци и цветя на монумента в центъра на града на учителя, писателя, народовед и почетен гражданин на Пирдоп Тодор Влайков.

Prev Post „БМФ ПОРТ БУРГАС” И „АУРУБИС БЪЛГАРИЯ” Откриха нов терминал за обработка на сярна киселина
ВЪВ ВЪЗРОЖДЕНСКИЯ ГРАД КОПРИВЩИЦА  Голям празник на конния спорт на Тодоровден
Next Post ВЪВ ВЪЗРОЖДЕНСКИЯ ГРАД КОПРИВЩИЦА Голям празник на конния спорт на Тодоровден
Related Posts