„Дънди Прешъс Металс Челопеч“ Проведе Ден на отворени врати за ветерани

  • 0
  • 80 преглеждания

Думите на Йозо Петков, който слезе за първи път, откакто се е пенсионирал от рудник „Челопеч“ преди повече от двадесет години, обобщават впечатленията на групата миньори-ветерани, които посетиха Деня на отворени врати, организиран от „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ ЕАД.

В ранното утро на 30 юни двадесет миньори-ветерани влязоха в залата за назначение в рудник „Челопеч“. С вълнение проследиха презентацията на главния инженер на рудника Стилиян Минкин и се запознаха с промените в работата през изминалите няколко десетилетия. Макар за част от присъстващите в залата дейностите по добив на руда да бяха свързани с тежък физически труд и дълго ходене при трудни условия, емоцията от времето, когато са преборвали скалата и през ръцете им са минавали тонове скална маса, оживяха и създадоха атмосфера на младежка приповдигнатост и шеги.

А времето е донесло огромна промяна в обстановката и начина на работа – от клетката на шахта „Капитална“, с която миньорите са слизали в рудника до бусовете с климатик, през ръчните инструменти, изискващи не само умения, но и физическа издръжливост, през първите машини, транспортирани на части и след това сглобявани в рудника до челните товарачи, управлявани дистанционно, и космическите нововъдения при пробивните карети. А за wi-fi на 600 м. под земята няма да споменаваме, защото тази новост е неразбираема дори и за много от съвремените рудници.

В огромната промяна се убедиха всички, водени от инж. Стилиян Минкин и инж. Ради Мичков. Пътуването към дълбините по наклонена галерия „Надежда“, наблюдение на работата в дистанционен режим на челен товарач в отворена камера и на най-модерната карета – една от трите, произведени от фирма „Сандвик“ в света, разходка в трошачно-транспортния комплекс и депо 390. Димитър Марков отбеляза, че за 20 години всичко се е променило. Освен в начина на работа има промяна и в мисленето. Безопасността е на първо място.

След обиколката ветераните посетиха оперативния център, откъдето можеха да наблюдават всички минни дейности в рудника. Най-възрастният от тях, Иван Бантов, на 86 години, имаше честта дистанционно да инициира подготвените за взривяване забои.

Групата благодари на ръководството на „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ ЕАД за възможността да посетят рудника, за отделеното време и организирането на този вълнуващ ден.

 

 

Иван Иванов ат Челопеч:

За първи път посещавам рудника след като се пенсионирах преди 16 години. Останах крайно възхитен от промяната, която е настъпила през това време. При тази нова технология, която се използва няма загуби и обедняване на рудата. По отношение на организацията на производствения процес всичко е на високо ниво. Всички дейности са максимално обезопасени и всичко се изпълнява стриктно. Служителите и работниците трябва да са горди, че работят в такъв уникален рудник по отношение на организация и оборудване.

 

ЖИТЕЛИТЕ НА СЕЛО ДУШАНЦИ  Празнуваха Петровден с много гости
Prev Post ЖИТЕЛИТЕ НА СЕЛО ДУШАНЦИ Празнуваха Петровден с много гости
“АУРУБИС БЪЛГАРИЯ”  Организира втори летен лагер за млади футболисти
Next Post “АУРУБИС БЪЛГАРИЯ” Организира втори летен лагер за млади футболисти
Related Posts

Leave a Comment: