Копривщенци на протест

  • 0
  • 1 526 преглеждания

Около 200 човека от Копривщица излязоха  на протест и блокираха Подбалканския път на отбивката към града в Деня на Независимостта – 22 септември. В тяхна подкрепа бяха дошли хора от с. Душанци и съседния град Стрелча.

От сборния пункт пред сградата на общинската администрация колоната от автомобили тръгна в 10:30 часа. Точно в 11:00 часа, с развети трибагреници под звуците на възрожденски марш и на химна на Република България, започна 2-часовата блокада на оживения и натоварен откъм трафик по това време най-кратък път от столицата до Черноморието.  Възрастовата граница на протестиращите бе от 2 до 78 години. Ръчно направени плакати, които не бяха малко, ясно поставят болката на жителите на възрожденския град: „Длъжни сме на единствения град музей на България“, „Ако Копривщица беше в Америка, щеше да е поставена под стъклен похлупак!“, „Искаме чиста вода. Много ли искаме!“, „Водопровод и канал от 60-те. Нормално ли е!“, Вода гази, жаден ходи“, бяха част от посланията на протестиращите.

На периоди спрелите поради блокадата автомобили бяха пропускани, а клаксоните  им даваха своята подкрепа за жалещите се от безхаберието на държавата към символа на страната в чужбина копривщенци. Разбира се, имаше и негодуващи. Кметът Бойка Дюлгерова, председателят и заместник-председателят на Общински съвет – Копривщица, дадоха интервюта за много медии, пристигнали специална да отразят протеста.

„Проблемът на града е от двадесет и няколко години, когато бе подготвен проект за цялостна подмяна на „В и К“ мрежата на Копривщица. Бяхме търпеливи хора и чакахме, но в последните години ножът опря до кокала. Аз съм кмет на Копривщица от година и 10 месеца и съм писала поне 50 писма до всички институти, които имат отношение към този проблем. Но винаги ми се е отговаряло уклончиво: ако има средства, ще се отделят, ще ни помогнат. Но… Когато беше написана протестната нота и я изпратихме до всички институции на централната власт, единствено от Министерството на регионалното развитие и благоустройството ни отговориха да разделим актуализирания проект на по-малки части, въпреки че Копривщица, знаем, е малък град и те, евентуално, ако имат възможност, да направят нещо през следващата година. Мои колеги, предшественици кметове ме уверяват, че са получавали същите уверения и накрая – нищо. Вече двадесет и няколко години Копривщица тъне в мизерия. За централните колектори в централната част на града, които трябва неотложно да бъдат подменени са нужни между 5 и 6 милиона лева. заяви Бойка Дюлгярова пред национални и регионални медии.

Тя цитира думите на музиканта Иван Лечев, сключил брак преди няколко години във възрожденския град, когато в едно интервю го попитаха какво за него е България, първата му мисъл бе: „Копривщица!“. А Копривщица е такава за повечето българи. Ако не бъде получен отговор на исканията на копривщенци, ще последва втори мирен протест, заявиха протестиращите.

УЧАСТНИЦИ В БЛОКАДАТА:

Проблемът с питейната вода и канализационната мрежа на Копривщица не търпи отлагане