В ПИРДОП Със стар обичай начало на Великия пост

  • 0
  • 590 преглеждания

На 6 март на площад „Скалата“ в Пирдоп десетки жители на града присъстваха на представянето на обичая Сирни Заговезни от самодейци от Клуб за автентичен фолклор и народни танци „Илинден“, с ръководител Илиян Николов. С традиционния ден за даване и искане на прошка от близки и приятели, се поставя началото на най-продължителния пост през годината.

Празникът започна с народни хора, изпълнени от самодейците от читалище „Напредък“. Кметът на общината Ангел Геров поздрави пирдопчани, като даде и поиска прошка от тях. Той пожела на всички здраве, мир и много кураж, и да са леки и спокойни дните им до настъпването на Великден.

Илиян Николов и Дора Пенева в ролите на домакини на представянето на обичая, посрещнаха няколко деца, пожелали да се включат в ритуала за „ламкането“ на парченцето халва. Кметът г-н Геров завъртя колелото с навързани на червен конец парченца от сладкото лакомство, а множество малчугани с усърдие се опитваха да ги уловят с устни. За всеки успех получаваха от него шоколад.

Малко след това голям обреден огън лумна на площад „Скалата“, запален от кмета Ангел Геров и Илиян Николов. Самодейци и присъстващи на представянето на обичая Сирни Заговезни се наловиха на народното хоро. На желаещите от общинската администрация раздаваха по чаша греяно червено вино, а веселието продължи до късно вечерта с изразяване от мнозина на пожелания за леки пости.

ВЪВ ВЪЗРОЖДЕНСКИЯ ГРАД КОПРИВЩИЦА  Голям празник на конния спорт на Тодоровден
Prev Post ВЪВ ВЪЗРОЖДЕНСКИЯ ГРАД КОПРИВЩИЦА Голям празник на конния спорт на Тодоровден
В СЕЛО МИРКОВО  На карнавал казаха „Чао!“ на коронавируса
Next Post В СЕЛО МИРКОВО На карнавал казаха „Чао!“ на коронавируса
Related Posts