В ОБЩИНА АНТОН Голям огън и кукери на Сирни Заговезни в Община Антон

  • 0
  • 605 преглеждания

В неделя – 6 март, народният и християнски празник Сирни Заговезни бе отбелязан и в Община Антон. В късния следобед площад „Съединение“ в селото, въпреки студеното време и преваляващия сняг, се изпълни с хора, отзовали се на поканата на общинското ръководство заедно, както повелява традицията, да си поискат и дадат прошка.

Кметът Андрей Симов честити празника на антончани и техните гости. Той изрази задоволството си от многото присъстващи на Сирни Заговезни, на които пожела здраве и добри дни занапред. Смисълът на живота е в това да бъдем заедно. Добротата, приятелите и любовта в тези тежки времена ще помогнат да се преодолеят предизвикателствата на времето – каза той. Кметът г-н Симов прикани всички да имат леки пости, като сам поиска и даде прошка на своите съграждани. Андрей Симов отправи благодарности за организацията на празника към настоятелството и служителите на читалище „Христо Ботев“ и на специалните гости, дошли в село Антон да прогонят злите сили от селището, за да стане това дългогодишна традиция.

За Сирни Заговезни в общината бяха членовете на клуб „Златните кукери“ от село Челопеч, с ръководител Делян Джунев и хореограф Станислав Стойков. Историята на състава бе представена за антончани от Марина Стефанова, която съобщи за множеството награди, спечелени от „Златните кукери“. Клубът изпълни танц, наситен с мелодичния звън на множество чанове и хлопки, в който централна роля имаха няколко кукери, носещи запалени факли в ръце. На площадката пред сградата на читалище „Христо Ботев“ на платформа от метал бе издигната клада, която кукерите запалиха, аплодирани от присъстващите.

За доброто настроение на всички, изпълнили площада, се бяха погрижили служители от общинската администрация. На желаещите бяха раздавани парчета от питка с чубрица, ароматен горещ чай и греяно вино. А на децата и малки кубчета халва, както изисква ритуалът на обичая Сирни Заговезни. Танцът на маскираните кукери и оглушителният глас на техните звънцѝ прогони злите сили от селото и постави началото на 49-дневния пост преди Великден за жителите Община Антон.

В СЕЛО МИРКОВО  На карнавал казаха „Чао!“ на коронавируса
Prev Post В СЕЛО МИРКОВО На карнавал казаха „Чао!“ на коронавируса
РОТАРИАНЦИ ОТ СТАРА ЗАГОРА   Посетиха Копривщица и се срещнаха със свои колеги от Пирдоп
Next Post РОТАРИАНЦИ ОТ СТАРА ЗАГОРА Посетиха Копривщица и се срещнаха със свои колеги от Пирдоп
Related Posts