ДЕНЯТ НА МЕТАЛУРГА И НА „АУРУБИС БЪЛГАРИЯ“ Празник на българската икономика

  • 0
  • 103 преглеждания

На 6 ноември (вторник), със стилно тържество и над 300 гости, в “Аурубис България” се проведе националното честване на Деня на металурга – 5 ноември. Домакинът на събитието чества и 60-годишнината от откриването на медодобивния завод, станало на 6 декември 1958 г.

Тържеството бе открито от изпълнителният директор на компанията Тим Курт, а на него присъстваха вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, посланикът на Федерална република България у нас Негово Превъзходителство Херберт Салбер, председателят на Управителния съвет на Групата “Аурубис” – Германия Юрган Шахлер, председателят на Българската асоциация на металургичната индустрия Антон Петров, дипломати, народни представители, бившите директори на медодобивния завод от 80-те години на ХХ в. инж. Георги Илчев и инж. Никола Мутафчиев, инж. Димитър Петров – ръководител на колектива, разработил най-продавания български патент за производство на катодна мед при високи плътности на тока, инж. Владимир Геневски – един от първите технолози на предприятието при пуска му, ветеранът с 41 години работа в предприятието и директор на Дирекция “Инвеститорски контрол” в завода по време на въвеждане на технологията “Оутокумпу” Пенчо Геров, в момента кмет на Община Чавдар, управители на предприятия от отрасъла и на фирми, партньори на дружеството, кметове на общините от региона, дългогодишни работници и специалисти, мениджъри и ръководители на направления във фирмата.

Тържеството по двата повода бе открито от изпълнителния директор на Групата “Аурубис” Юрген Шахлер. Той благодари на гостите за проявеното уважение към празника на металурга и юбилея на дружеството. Изпълнителният директор на “Аурубис България” Тим Курт обяви на честването на Деня на металурга новата инвестиционна програма на дружеството. През следващите четири години в проекти за гарантиране конкурентността на завода като един от световните лидери в производството на анодна и катодна мед и в опазване на околната среда, и за обновление на металургичните агрегати ще бъдат инвестирани 260 млн. лева. Те ще бъдат насочени в три направления – модернизация на инфраструктурата на завода, нови инсталации за по-ефективно извличане от суровините с технологии, разработени от нашия екип за развойна дейност, както и нови вложения за опазване на околната среда. Компанията осъществява 9 % от износа и 6 % от вноса на страната и е със структуроопределяща роля за икономиката на България.

С мултимедийна презентация бе представено развитието на медодобивния завод от пуска на мощностите преди 60 години до момента и мястото му в отрасъла в света, върховите постижения на колектива в производството на черна и електролитна мед и сярна киселина в момента.

Поздравления към колектива на “Аурубис България” и предприятията от отрасъла поднесоха вицепремиерът Томислав Дончев и министър Бисер Петков (поместваме ги отделно). Двамата първи бяха удостоени със специалната медна юбилейна монета- плакет “60 години Медното сърце на България. 1958, Пирдоп” и книгата-история на предприятието – “Медното сърце на България”, които им бяха връчени от Тим Курт. Поздравление към металурзите отправи и Негово Превъзходителство Херберт Саблер.

Последва церемония по удостояването с престижните награди на специалните гости на честването – инж. Георги Илчев, инж. Никола Мутафчиев, инж. Димитър Петров, Пенчо Геров, инж. Коста Джамяров, авторът на историята – д-р Иван Иванов, инж. Луко Маринов.

Павлин Николов – четвъртокурсник в Технически университет – София и още четирима негови колеги и преподаватели бяха наградени от Българската асоциация на металургичната индустрия с грамоти и парични премии за високи успехи в овладяването и преподаването на знания на бъдещи инженери.

В края на тържествената част от честването на Деня на металурга, както подобава на юбилей, бе разрязана и голяма шестетажна торта, богато украсена с фотоси от развитието на медодобива в района през изминалите 60 години. Открит бе и специален знак от мед пред сградата на рафинерията, който да напомня за честването на годишнината и за събитието.

Празникът продължи с обиколка за гостите из производствените мощности на завода, като бяха посетени металургичният цех, рафинерията, обогатителната фабрика, депото за съхранение на технологичен отпадък от дейността на пречиствателните съоръжения на предприятието.

Честването на Деня на металурга завърши с концерт на дамския струнен квартет “Дестини” и коктейл. Всички гости на Деня на металурга и на “Аурубис България” получиха по екземпляр от юбилейната медна монета и книгата с историята на предприятието.

Д-р инж. Илия Гърков – вицепрезидент на „Дънди Прешъс Металс“
Prev Post Д-р инж. Илия Гърков – вицепрезидент на „Дънди Прешъс Металс“
Средногорието се включи в националните протести срещу високите цени на горивата
Next Post Средногорието се включи в националните протести срещу високите цени на горивата
Related Posts

Leave a Comment: