Добре дошла, Пролет!

  • 0
  • 120 преглеждания

В слънчевото утро на 23 март група туристи от ТД „Свищи плаз - 2013“, гр. Златица, потеглихме от двора на СУ „Св. Паисий Хилендарски“ към Стара планина, която ни посрещна с песен на птици и свеж ветрец. На първия заслон във вилна зона „Черешака“ направихме кратка почивка и се освежихме с бистрата, студена вода от извора „Свети Георги“.

Колоната се водеше от председателя Здравко Тодоров, а ученици от осми и девети клас носеха знамената на България и на туристическото дружество.  Нашият планински водач – Стоян Зяпков, предизвика жив интерес с пускането на дрон, който заснемаше различни моменти от похода. Пътеката ни водеше последователно през заслоните към „Дюлова поляна“. Въпреки разнородния състав (най-малките туристи бяха от пети клас) успешно пристигнахме в местността „Старата бачия“ след продължително изкачване по стръмния склон и няколко подхлъзвания на ланската шума.

Около мраморната плоча направихме по-продължителна почивка. Един от доайените на туристическото движение в Златица и отличен познавач на историята на родния край – Борис Гечев, ни разказа за паметното събитие: на това място на 20  юли 1867 г. са се срещнали четите на Панайот Хитов със знаменосец Васил Левски,  и четата на Филип Тотю. Изненадана в ранното утро, турската потерия загубила сражението. След години на поляната са намерени и съхранени в музея, останалите от битката куршуми, но днес  тя беше покрита с килим от пролетни цветя.

Най-после дойде моментът за търкаляне на питките. Някои от тях отидоха чак в дерето под „Дюлова поляна“, но въпреки това децата ги догониха. Всички се подредихме около богата трапеза. След тричасовия туристически преход споделените комати от питките бяха много вкусни.

Преди да напуснем красивата местност, изчистихме целия район от разпилените наоколо отпадъци от предишни посетители. Събрахме няколко чувала, които туристите носиха на смени до най-близкия контейнер в града. На всеки от заслоните поставихме табели, приканващи планинарите да опазват природата.

Хубавото време, първите пролетни цветя и приятните разговори по пътя ни заредиха с много положителни емоции.

Създадената връзка, породена от разговори и споделеното преживяване между деца и възрастни, е гаранция, че историческите събития ще останат в народната памет и ще се предават в поколенията.

КУЛТУРИСТЪТ НЕНКО АНДРЕЕВ  Първи в Дубай
Prev Post КУЛТУРИСТЪТ НЕНКО АНДРЕЕВ Първи в Дубай
УПРАВИТЕЛЯТ НА „ГЕОТЕХМИН“ ПРОФ. ДТН ИНЖ. ЦОЛО ВУТОВ
Next Post УПРАВИТЕЛЯТ НА „ГЕОТЕХМИН“ ПРОФ. ДТН ИНЖ. ЦОЛО ВУТОВ
Related Posts

Leave a Comment: