ГРАЖДАНИ НА СРЕДНОГОРИЕТО Блокираха Подбалканския път за един час

  • 0
  • 81 преглеждания

В петък – 14 август и в понеделник – 17 август, граждани от Средногорието организираха блокада на Подбалканския път в знак на несъгласие с управлението на премиера Бойко Борисов и действията на главния прокурор Иван Гешев. Исканията им бяха в подкрепа на националните протести и нямаха политически характер.

В първия ден на кръстовището на улиците „Медет“ и „Гео Милев“ в гр. Златица се събраха около петдесет жители на общините от района, които в продължение на един час се разхождаха по пешеходната пътека и така блокираха околовръстния път. От Районното полицейско управление и бяха предприели мерки придвижването на автомобили в района да не бъде препятствано, като ги отклоняваха още при навлизането в града по улиците „Софийско шосе“ и „Владислав Варненчик“, въпреки че те бяха в ремонт. Затова малко бяха шофьорите, които изпитаха неудобството да продължат движението си в района на блокадата. Пропускаха се само автомобили на спешната помощ. Комбайн на земеделски стопани, прибиращи машината от село Чавдар към село Антон, бе сред спрелите преди кръстовището. Водачът му слезе и разговаря с организатори, и търпеливо изчака да завърши блокадата на пътя.

Протестиращи заявиха, че инициативата им е породена от поредните маневри на министър-председателя да протака подаването на оставката на кабинета с реформите, които предлага да се осъществят в следващите месеци като свикване на Велико народно събрание, промени в конституцията на страната и др. Целта му е да остане още известно време на власт, защото шест месеца преди края на мандата не може да има предсрочни избори, заявиха организатори.

Протестът бе подготвен чрез съобщения в социалните мрежи и участващи в него изразиха несъгласието си с политика на Бойко Борисов. Сред тях можеха да се видят представители на различни политически сили, бизнесмени, жители на общините Антон, Пирдоп, Мирково, Чавдар. Най-голямо бе присъствието на златичани, а преобладаващи сред участващите бяха младите хора. Първоначално бе предвидено да се спре движението преди кръстовището на западния вход на Златица, но за да бъде спазен законът, участващите в блокадата се събраха на ул. „Медет“. Събитието се озвучаваше с аудиорудба, по която се пускаха възрожденски мелодии, патриотични песни на група „Епизод“ и такива от началото на 90-те години на миналия век. Някои граждани носеха плакати, по които се четяха призиви за оставките на Бойко Борисов и Иван Гешев, предаването им на органите на правосъдието и др. Чуваха се и скандирания „Оставка!“.

Дама от участващите в блокадата заяви, че е на протеста, защото синът й от 12 години живее в чужбина, инженер по специалност и образование и в момента у нас няма бъдеще за него. Тя се аргументира, че редът и положението в страната трябва да се подобрят и той да се върне при родителите си. Жената не иска неграмотни, необразовани, арогантни, груби и безпардонни политици и държавници да управляват България. Мъж от блокадата пък сподели, че още при появата на записите „Ало, Ваньо!“, Борисов е трябвало да си подаде оставката, защото подобен прецедент е недопустим в държавното управление на страна, член на Европейския съюз. „Иванчева я разпъваха публично в продължение на часове за корупция, а от видеото с еврата от чекмеджето на премиера не последва нищо. Това не е ли корупция! Затова се иска и оставката на Гешев.“– заяви той.

Докато траеше блокадата на Подбалканския път бизнесмени закупиха от близкия магазин бутилки с минерална вода, които бяха раздавани на участници. Точно един час след началото движението бе възстановено, с покана протестиращите да се съберат отново в понеделник – 17 август, по същото време.

Ремонтни дейности в Пирдоп
Prev Post Ремонтни дейности в Пирдоп
ВЪЗПИТАНИЦИ НА МУЗИКАЛНИТЕ ПЕДАГОЗИ ИВАЙЛА И ТОДОР ЦАЧЕВИ  С първи концерти пред публика
Next Post ВЪЗПИТАНИЦИ НА МУЗИКАЛНИТЕ ПЕДАГОЗИ ИВАЙЛА И ТОДОР ЦАЧЕВИ С първи концерти пред публика
Related Posts

Leave a Comment: