Хайдушко сборище

  • 0
  • 130 преглеждания

За трета поредна година в местността „Кулата“, разположена между Копривщица и Стрелча, бе  направена възстановка, под наименованието „Хайдушко сборище“. Проектът се изпълнява от членове на регионални клубове към Национално дружество „Традиция“.

Спектакълът се разиграва сред естествените декори на местността. На поляната са направени примитивни колиби, които играят ролята на две къщи. На мегдана сред селото (Копривщица) тече тих и мирен живот -  пред едната къща къкри на огнището гозба, децата играят, жените и мъжете разговарят за своето ежедневие, други се разхождат, а младежите на групички задяват селските моми. От няколко посоки към селището се отправят групи от хайдути. Загърмяват кремъклийки, развява се бунтовен байрак. Четниците и техните войводи присъстват на ритуал по изпращане от майката на своя син, който ще поеме хайдушките пътеки.

Малко след оттеглянето на хайдутите в Балкана, селището е нападнато от турски орди. Предводителят им е посрещнат със страх. Разполагайки до огнището на софрата, той иска стопанката да го нахрани и да заколи и опече агне. Започват безчинства над местното население. Едно момче успява да избяга незабелязано и да уведоми народните закрилници. Завързва се битка и турците са избити и пленени. Спектакълът завършва с всенародно веселие - писват сладкогласни гайди и на мегдана се извива дълго българско хоро.

Четец на възстановката бе Донко Мрънков – председател на регионалния клуб „Традиция“ от Копривщица. Текстът запознава с хайдутите и войводите от Копривщица. В спектакъла взеха участие членове на регионални клубове от Копривщица, Етрополе, София, Ловеч, Тетевен, Априлци-Троян, с. Антон, Хисаря, Панагюрище, Стара Загора, Русе.

НА ПАМЕТНИКА НА АПОСТОЛА НА РИДА „ГЪЛЪБЕЦ“  Честване на рождения ден на Левски
Prev Post НА ПАМЕТНИКА НА АПОСТОЛА НА РИДА „ГЪЛЪБЕЦ“ Честване на рождения ден на Левски
ЮБИЛЕЙНИЯТ „ЗЛАТЕН ПРАХ“ - ЧЕЛОПЕЧ
Next Post ЮБИЛЕЙНИЯТ „ЗЛАТЕН ПРАХ“ - ЧЕЛОПЕЧ
Related Posts

Leave a Comment: