ХРАМЪТ В ПИРДОП Отбеляза патронния си празник Успение на Света Богородица

  • 0
  • 71 преглеждания

На 15 август православната Църква чества един от най-големите си летни празници – Успението на Божията Майка Света Богородица. Денят е патронен за пирдопския храм, в който се проведе тържествена служба и раздаване на светен курбан.

Пред посетителите на черквата, при спазване на противоепидемичните мерки и изисквания, празничната литургия бе отслужена от двама свещеници – отец хаджи Недко Бръмбаров и отец Антоний Марчев. В песнопенията се включиха още богослов Иван Бръмбаров и миряни.

Почти през целия ден жители на Пирдоп и съседните общини, немалко от които именници, посещаваха храма и си запалваха свещи за своето и на близките си здраве. Всеки от тях се спираше пред чудотворната икона на Света Богородица, докосвайки се до нея в желание за закрила и подкрепа. В края на службата отец хаджи Недко Бръмбаров припомни житието на Божията майка и разказа някои от чудесата, с които тя е дарила вярващи и търсещи нейното благословение. Отец Антоний Марчев даде причастие на посетители на черквата и ги благослови.

Иконата на Божията майка бе изнесена от двама мъже от храма, и следвана от свещениците и множество миряни, поведе литийното шествие, обиколило двора на 201-годишната черква. След което тържествено бе внесена в наоса и отново положена на мястото си.

За храмовия празник на пирдопската църква „Свето Успение Богородично“ екип от майстори на вкусните гозби, ръководен от бай Илия Гърков, приготви светен жертвен курбан от пет овце, дарени от жители на Златица и Пирдоп. Отделно в голям казан вреше още един курбан, за който дарение на жертваното животно бе направила презвитера Надка Бръмбарова. След освещаването на гозбата, от нея си взеха миряни и посетители на църквата, за да се спази дълголетната традиция за изразяване на почит и уважение към покровителката на храма в Пирдоп.

В ПИРДОП   Отстраниха стари опасни дървета и почистиха двора на социалния дом
Prev Post В ПИРДОП Отстраниха стари опасни дървета и почистиха двора на социалния дом
Ремонтни дейности в Пирдоп
Next Post Ремонтни дейности в Пирдоп
Related Posts

Leave a Comment: