КЛУБ „ПОП НЕДЕЛЬО“ – СЕЛО МИРКОВО

  • 0
  • 47 преглеждания

Отбелязва шестнадесети рожден ден

Тази седмица се навършват шестнадесет години от учредяването на мирковския клуб „Поп Недельо“ към Национално дружество „Традиция“. Клубът е основан от група ентусиасти с цел да издирват и запазват автентични стари оръжия и вещи от бита на българина, които са го съпътствали през вековете по време на война или в неговата изнурителна всекидневна дейност. В клуба членуват 26 човека, като в редиците му има членове не само от Мирково, но и от София, Сливница, село Баня, Плевен и други места. Клубът има и много симпатизанти.

В клуба са младежи и хора в зряла и по-напреднала възраст, като почти всяка година в редиците им се записват и нови членове. Почти всички имат свои автентични носии от различни краища на България и когато ги облекат, създават неповторим колорит и настроение сред тези, които ги виждат и могат да оценят това национално богатство. Поразително е разнообразието на шевици и носии от различните области на страната. Сред женските носии има от района на Средногорието, Северна България, тракийски, шопски, радомирски и други. Голямо е разнообразието на кърпи и престилки, шевици, дантели и връхни облекла, повечето от средата или края на XIX век.

Разнообразието на мъжки носии също е голямо. Сред тях има традиционните средногорски носии, хайдушки ризи без бродерии, красиво извезани ризи, огромно цветово разнообразие на антерии, ямурлуци и други връхни дрехи, на много оръжия. Оръжейната колекция, която членовете на клуба поддържат в изправно състояние, е впечатляваща. Сред експонатите могат да се видят образци на хладно и огнестрелно оръжие най-вече от времето на Възраждането и Кримската война. Когато човек разглежда тази великолепна сбирка, той добива реална представа за оръжията, с които са се борели срещу неправдите и поробителите българските хайдути, опълченци и войници.

Почти всички членове на клуба имат енциклопедични познания по история и за оръжията, които притежават, а голяма част от тях изработват сами реплики на стари оръжия за обогатяване на колекцията си. Едновременно с това те запазват традицията в изработването на старинните оръжия и съхраняват старите занаяти.

Дейността на клуба е разнообразна. Като основна задача пред всеки един стои издирването, опазването и съхраняването на експонати от миналото на нашия народ. Грижата за позабравени или поизоставени паметници, тяхното почистване, възстановяване на изтрити надписи, поклонение и поднасянето на цветя също е друга основна грижа на членовете на клуб „Поп Недельо“. Поклонението пред паметниците е съпроводено със свеждане на глава, последвано от стрелба от старите пушки и пищови, или от черешовото топче, което те са направили. Тези, които са присъствали на такова събитие, няма как да останат равнодушни от тази запомняща се проява на членовете на клуба – снажни, красиви, силни и свободолюбиви българи.

През годините родолюбците са участвали в много възстановки на реални исторически събития, като отбраната на връх Шипка, сраженията в Дряновския манастир, избухването на Априлското въстание в Панагюрище, събранието в Оборище, защитата на Батак и други. При всички тези събития винаги са поднасяни цветя на признателност пред паметта на падналите за свободата на България герои. Всяка година цветя членове на клуба поднасят цветя на паметниците на Васил Левски на „Гълъбец“, на поп Недельо в Поибрене, на падналите за освобождението на България руски войници на връх Баба, в селата Мирково и Буново, на руските генерали Каталей и Философов при село Бенковски, на паметника при Арабаконак, в Пирдоп, Душанци, пред паметниците на загиналите във всички войни български войници и офицери.

Участниците в клуба са заснемани от различни телевизионни предавания и репортажи при участия във възстановки на хайдушки засади, исторически събития и могат да се видят в продукти като „Дестинация България“. Клубът е побратимен със сродния си „Родопски хайдути“, с които често имат съвместни срещи и участия. За осъществяването на своята родолюбива дейност членовете на дружеството намират финансовата подкрепа и разбиране от Общинския съвет и общинската администрация в Мирково.

Копривщенската гимназия въведе задължителна униформа
Prev Post Копривщенската гимназия въведе задължителна униформа
Свети Валентин в СОУ „Саво Савов” - Пирдоп
Next Post Свети Валентин в СОУ „Саво Савов” - Пирдоп
Related Posts

Leave a Comment: