КОПРИВЩЕНЦИ Уважиха храмовия празник на църквата „Свети Николай”

  • 0
  • 108 преглеждания

Храмът „Свети Николай”, както местните хора я наричат, новата църква, отбеляза своя храмов празник на 6 декември, Никулден. Църквата бе посетена от десетки миряни, дошли да запалят свещ за свое и на близките си здраве. Тържествената литургия бе отслужена от отец Румен Стоименова и отец Богомил Читалов и състудентът на отец Румен от Духовната академия Румен Пандърски. Прочетено бе и част от Евангелието от Йоана. Посетителите в храма бяха поръсени със светена вода и получиха благословията на двамата отци.  Извършен бе ритуалът водосвет. На този храмов празник по традиция на миряните се раздава печена риба и хляб.

Църквата има кръстовиден план, който напомня за трикорабна средновековна базилика, при която средният кораб е по-висок. Корабите са разделени от шест чифта дъбови колони, измазани с хоросан, за да приличат на мраморни. Източната фасада е с пластична абсида, където е разположен олтарът. Страничните фасади са декорирани и имат в ъглите скулптури на малки гълъби, символизиращи Светия Дух. Храмът е двуетажен, с обща площ 500 кв. м и капацитет около 1500 души.

Безкуполната масивна конструкция на храма е от светлосиви каменни блокове с блестящи люспици по тях. Стрехите са дървени – типично за Копривщица. С льок (смес от вар, счукани керемиди и врял зехтин) са фугирани и декорирани външните фасади.  Настилката в храма е от бели мраморни плочи, специално поръчани от остров Мармара. Просторната църква е окъпана в светлина от големите си прозорци. Най-осветен е престолът.

В храма се помещава галерия – отделение за жени. Въпреки че е построена по турско време, когато църквите не трябва да бъдат по-високи от османлия, възседнал кон, „Свети Николай” не е вкопана и по архитектурен тип се води катедрална църква.

КЛУБ ЗА ИЗТОЧНИ БОЙНИ ИЗКУСТВА „ФРЕНДШИП“ – ПИРДОП
Prev Post КЛУБ ЗА ИЗТОЧНИ БОЙНИ ИЗКУСТВА „ФРЕНДШИП“ – ПИРДОП
ПАМЕЛА МАРИНОВА И СТАНИСЛАВ ШУТИЛОВ ОТ ЧЕЛОПЕЧ
Next Post ПАМЕЛА МАРИНОВА И СТАНИСЛАВ ШУТИЛОВ ОТ ЧЕЛОПЕЧ
Related Posts

Leave a Comment: