КОПРИВЩИЦА Първа даде старт на конните празници за Тодоровден

  • 0
  • 124 преглеждания

За поредна година в Копривщица, в деня на народния празник Тодоровден - 4 март, се проведе надпревара с коне. Жокеите и стопаните на животните се представиха пред многобройната публика на стадион „Георги Бенковски“. Организатори на надпреварата бяха община Копривщица и инициативен  от копривщенци. Секретарят на община Копривщица Николай Карагьозов информира, че наградният фонд на състезанията в различните дисциплини е 2900 лв., като 2000 лв. са осигурени от бюджета на общинската администрация, а другите средства са събрани от дарения на копривщенци.

Председателят на постоянната комисия по култура, спорт и туризъм – Георги Доросиев поздрави присъстващите с Тодоровден и припомни народната легенда за светеца, който смъкнал деветте си кожуха, за да отиде при Господ да поиска прошка и се помоли за здраве и плодородие.

На празника тази година не липсваха и атракции. Докато през отминалата година интерес за публиката беше едно пони, то тази те бяха вече три. Публиката аплодира Десьо Радоев, който предизвика много смях, като премина през трасето, яздейки малкото пони на внука си, украсено по всички правила за  конския Великден. Досега само една магаре от възрожденския град – на Иван Орашъков – Консула, обираше наградите за най-хубав представител на породата. Тази година обаче то имаше достойна конкуренция от свой събрат, собственост на Нешка Кацарова. Въпреки това Иван Орашъков пак събра ръкоплясканията на публиката, когато журито го определи като победител. Магарето на екзотичния копривщенец бе впрегнато в колоритна, оригинална каручка, на която отпред бе изписано името на родния му град. Наградата – малко теленце, беше осигурено от фермата на Андрей Мрънков. Иван Орашъков, облечен в народна носия, буквално го грабната и натовари на магарешката каруца. Победителят обеща, че ще отгледа теленцето и с това ще увеличи своето стопанство.

Проведоха се и състезанията на Тодоровден в 2 дисциплини – надбягване и натегляне, като във втората имаше 3 категории: лека – с коне до 500 кг., средна – от 500 до 600 кг. и тежка – до 700 кг.  За надбягването и натеглянето в леката категория наградният фонд беше по 600 лв. – за първо място 300 лв., за второ – 200 и за трето – 100 лв.

В надбягването по трасето се спуснаха в надпревара 5 жокеи. Състезаващите се трябваше да направят 5 обиколки. Регламентът за надтеглянето изискваше конете в продължение на 3 минути да теглят шейна, на която има тежест от 750 кг. Първо място зае Иван Лазаров от Карлиево, второ място Христо Пината от Сопот и на трето място се класира Наташа Ангелова от гр. Златица.

В леката категория при натеглянето се състезаваха 16 собственика на коне. Първо място зае конят на Вельо Стрелков от Копривщица,  второ – Цанко Ранчев от Столетово и на трето – Младен Моллов от с. Розино. В последната категория състезаващите се собственици на коне бяха 12. На шейната тежестта беше един тон. В тази дисциплина се наложи намесата на охраняващите проявата полицейски служители. Един от собствениците на коне – Иван Лазаров  от Карлиево бе дисквалифициран, защото няколко пъти удари коня се с дърво.

Първата награда от 350 лв. бе връчена на победителят – Николай Андреев от с. Църквище с кон Доро, втора  – 250 лв. и трета награда  – 150 лв. – бяха за Вельо Стрелков от Копривщица. В тежката категория претендентите за наградите бяха петима. Наградите бяха: за първо място – 450 лв., за второ 350 лв. и за трето – 250 лв. Победител и в тази категория стана конят на Николай Андреев от с. Църквище с кон Торо, второто зае Панчо Стефанов от с. Антон с кон Ханко, а трето стана притежание на Иван Христов от с. Столетово с кон Бойко. Всички спечелили награди в различните категории получиха грамоти от Община Копривщица.

За публиката бе организирана томбола, като цената на билета беше 5 лв. Първа награда – цветен телевизор се падна на Димитър Личев, но наградата получи брат му Станислав, втора награда юзда – се падна на  Елена Радкова от с. Кърнаре, а трета награда – красива торта с коне,  бе за Делчо Стефанов от гр. Златица. За най-красив кон се състезаваха 7 жокеи, но журито определи победител Андон Стефанов, които получи наградата от 50 лв. и грамота.

Prev Post ЧЕСТВАНЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК В ЧПГЧО „ЧЕЛОПЕЧ“
ЧИТАЛИЩЕТО В СЕЛО АНТОН  Грейна в цветовете на българския трибагреник
Next Post ЧИТАЛИЩЕТО В СЕЛО АНТОН Грейна в цветовете на българския трибагреник
Related Posts

Leave a Comment: