Летен Козма и Дамян в Копривщица

  • 0
  • 118 преглеждания

Паметта на Светите безсребреници и чудотворци Козма и Дамян в християнския календар се чества два пъти в годината – през лятото, на 1 юли, и есента, на 1 ноември. В Копривщица от много години на едноименният връх над града се приготвя  курбан в чест на двамата лечители.

За да ги почетат, да сложат цветя и запалят свещи за здраве на старото оброчище бяха дошли много хора. По традиция обредните гозби се освещават от отец Богомил Читалов, който служи с старата църква „Свето Успение Богородично“, след като той отслужи благодарствена молитва и извърши водосвет.  Сред благословените бе и д-р Екатерина Ослекова, която бе поръсена със светена вода от отец Богомил.

Майстор-готвач на вкусната гозба беше Елка Джоголанова, а нейни помощници Величка и Иван Киндекови, Донка Николова и Мария Червенкова. Със събираните през цялата година доброволни дарения, бе закупено обредното агне. На това прекрасно и свято място, откъдето се открива панорама към целия град, копривщенци останаха до късно след обяд на 1 юли, за да се насладят на чудната гледка, да се отморят сред природата и се повеселят.

Курбан за Петровден в Копривщица
Prev Post Курбан за Петровден в Копривщица
Градушка покоси Чавдар и Мирково
Next Post Градушка покоси Чавдар и Мирково
Related Posts

Leave a Comment: