МУЗИКАЛНИЯТ ПЕДАГОГ ТОДОР ЦАЧЕВ Спрян безцеремонно директор на СУ – Златица

  • 0
  • 95 преглеждания

В продължителна и продължаваща сага се превърна опитът да бъде назначено политическо лице за временно изпълняващо длъжността „Директор“ на Средно училище „Св. Паисий Хилендарски“ – Златица в последните десетина дни. В публичното пространство стана известно, че от Регионалното управление на образованието – Софийска област, имат намерение позицията да заеме настоящ директор на учебно заведение в съседна община, нежелан от педагогическия колектив на златишката гимназия.

Очакваните действия на РУО станаха повод инициативен комитет на родители, с водещи лица Павел Павлов и Веселин Василев, да организира на 25 февруари в града представяне на един от двамата кандидати за позицията – учителят по музика и ръководител на ученическия състав „Марчинг стар“ Тодор Цачев. А в Златица бе подета акция за събиране на подписи в негова подкрепа. Датата не бе избрана случайно, тъй като в предишните дни Тодор Цачев е имал разговор началника на РУО Росица Иванова, пред която е изявил желанието си да поеме ръководството на училището, по време на който тя е заявила, че на 26 февруари новият директор ще бъде представен пред колектива на учебното заведение.

Пред десетки родители, учители и жители на Златица Тодор Цачев сподели идеите си за развитие на СУ „Свети Паисий Хилендарски“ и получи тяхното одобрение. Той и присъстващите изразиха благодарности към досегашния ръководител на институцията Нели Стефанова, която се освобождава от длъжността поради навършване на пенсионна възраст. Заявено бе, че 84 % от учителите в златишката гимназия са изразили одобрението си учебното заведение да бъде поето именно от Тодор Цачев.

В следващите дни обаче, събитията придобиха неочакван и за експертите от РУО, и за местната общественост ход. В деня на представянето на кандидатурата на т. нар. „нежелан“ директор, в Златица пристигна Росица Иванова. И напрежението в града рязко се покачи. Учениците спонтанно напуснаха учебни занятия в знак на протест срещу предполагаемото назначение. Очевидно информирана от свои хора сред колектива за случващото се в училището г-жа Иванова не се появи пред учениците. Едва, когато нещата поутихнаха, тя пристигна в учебното заведение, заедно с кмета на общината инж. Магдалена Иванова. И проведе среща с директора Нели Стефанова и Тодор Цачев.

Опитите на представители на местните медии да присъстват на разговорите, бяха осуетени. Журналистите дори бяха заплашвани със съд от Росица Иванова заради желанието си направят снимки от посещението й в Златица. Тя бе категорична, че не желае това, въпреки че тя е публична личност и на обществено място. Опитите на местните медии да получат акредитация за събитието чрез пресцентъра на МОН също не дадоха резултат. От министерството отговориха, че им се забраняват каквито и да е снимки в двора на училището – можело, но само и извън него.

По-късно в учителската стая на СУ „Св. Паисий Хилендарски“ се е провела среща на педагогическия колектив с началника на РУО. Според присъствали на нея, г-жа Иванова е заявила, че Тодор Цачев не е подал заявление за желанието си да бъде временно изпълняващ позицията „Директор“ и е бил посъветван да тръгне за София, за да го направи. Малко по-късно по същия начин е изпратена към столицата и Аделина Павлова. Запознати със случилото се коментираха, че в отсъствие на Тодор Цачев учителският колектив е бил заблуден и манипулиран. Заявено е било, че не отговаря на изискванията за заемане на длъжността, което той не е имал възможност да опровергае. По думите на самия музикален педагог, документите му, за които от РУО се твърдяло, че са изчезнали в папка „Спам“ на компютрите в институцията, изненадващо са били открити и разпечатани, когато е подавал заявление. А молбата му за кандидатстване за позицията „Директор“ е с по-преден входящ номер от този на другия кандидат, което е доказателство, че е представен в РУО в срок.

Въпреки това, в късния следобед на 26 февруари за временен директор на училището, до провеждането на конкурс, е назначена Аделина Павлова. Като протест срещу злоупотребата с власт Тодор Цачев е подал оставка като учител в учебното заведение и обмисля прекратяване на заниманията с  „Марчинг старс“.

В репортаж на ТВ „България Он Ер“ г-жа Иванова заяви, че Цачев не е подал заявление за заемане на длъжността, което не отговаря на истината. Обществеността на страната умишлено бе заблудена от представител на отговорна държавна институция, което жители на Златица определиха като груба манипулация и преследване на политически цели.

УЧЕНИЦИ

Спонтанно на протест в подкрепа на любимия учител

Напрежението сред колектива на СУ “Св. Паисий Хилендарски” – Златица, предизвика на 26 февруари спонтанен протест на учениците. Поводът бе обявяването от Регионалното управление на образованието – Софийска област, назначаването на нов директор, на мястото на пенсионираната по средата на учебната година досегашна ръководителка на гимназията Нели Стефанова.

След четвъртия учебен час с развети национални знамена възпитаниците на училището напуснаха занятията и скандираха името на учителя си Тодор Цачев, представен преди повече от месец на началника на РУО Росица Иванова от Нели Стефанова като евентуален неин заместник на директорския пост. Възпитаник на учебното заведение коментира по повод протеста: “В историята на Златица подобно ученическо въстание не се е случвало досега”. Издигнати бяха плакати и се разпространяваха ръчно написани от децата листовки с текст „Искаме Г-н Цачев за директор на СУ „Св. Паисий Хилендарски“.

Докъм 13:30 часа учениците бяха в училищния двор, след което, приканени от учителите си, продължиха учебните занятия. Малко преди 14 часа в училището пристигнаха Росица Иванова и кметът на общината. Тодор Цачев, в подкрепа на който в града се организира подписка, е ръководител на духовия оркестър “Марчинг старс”, познати от изявите им във формата “България търси талант”.

Преди срещата си Росица Иванова, той е бил заплашван с административни санкции и е давал обяснения за публикуван в Интернет пространството видеоклип със свои възпитаници без разрешение на родителите им пред служители от отдел „Закрила на детето“, към Агенцията за социално подпомагане – Пирдоп. В отговор на това, педагогът сподели пред местните медии, че още в началото на учебната година родителите подписват такива декларации, поради публичните изяви на учениците.

Златичани пишат до премиера

На 27 февруари и на 1 март в градската градина на Златица инициативният комитет в подкрепа на Тодор Цачев и с искане той да ръководи СУ „Св. Паисий Хилендарски“ организира два митинга, на които се събраха десетки родители и техни деца, ученици на музикалния педагог и работещи под негово ръководство в духовия оркестър на града. Спонтанно децата изразиха своето съпричастие към него и категорично желание да продължи да бъде учител и да заеме длъжността „Директор“, за което му бе попречено.

Павел Павлов и Веселин Василев – родител на двама ученика, прочетоха декларация и говориха в защита на учителя по музика. А майка заяви, че децата на Златица са показали на възрастните как се изразява гражданска позиция. Пред множеството Тодор Цачев обяви, че напуска училището и обмисля прекратяване на задълженията си като ръководител на състава, от което присъстващите бяха неприятно изненадани. Родителите не скриха притесненията си от прекратяването на един успешен проект, донесъл слава и известност на града в страната и в Европа.

На втория митинг в неделя (1 март) се събраха още повече хора, въпреки че бе почивен ден и национален празник. Ученици издигнаха плакат с надписи: „Вярваме, че ще направите правилния избор! Вие сте като наш родител! Имате нашата подкрепа! Останете, вярваме, че доброто ще победи! Обичаме Ви!“ На митинга педагогът бе със съпругата си и четирите си деца, а неговите възпитаници, самоорганизирали се за публичната си изява, в знак на почитта си към Освобождението, изпълниха с личните си инструменти мелодиите на известните песни „Край Босфора“, „Шуми Марица“ и „Ботев марш“.

Прочетени бяха „Протест в подкрепа на борбата срещу политическото кадруване в българското образование“ и „Протестно писмо на родители, общественици и граждани на Община Златица“ до министър-председателя Бойко Борисов, министъра на образованието и науката Красимир Вълчев и омбудсмана на Република България Мая Манолова, „Относно непрофесионалните действия на началника на РУО – София регион при назначаване на временно изпълняващ длъжността „Директор“ на СУ „Св. Паисий Хилендарски“ – гр. Златица“. Искането е за оставка на началника му Росица Иванова, за злоупотреба с отговорната позиция, която заема, загуба на доверието на педагозите и обществеността в града, уронване авторитета на учителя и нарушаване на Закона за предучилищното и училищното образование.

Пред множеството говориха бившият вече директор на учебното заведение Нели Стефанова, педагогът с 40-годишен стаж като учител Делка Стефанова и Тодор Цачев. Смятам себе си за достоен учител, каза той. За унижението, което е бил принуден да изживее, педагогът заяви, че съгласно ЗПУО учителят трябва да бъде уважаван, и ще търси своята правота и защита по съдебен ред. В подкрепа на двете протестни писма започна събирането на подписка от присъстващите на митинга родители.

„ДЪНДИ ПРЕШЪС МЕТАЛС КРУМОВГРАД“ С първа награда за най-добра социална политика
Prev Post „ДЪНДИ ПРЕШЪС МЕТАЛС КРУМОВГРАД“ С първа награда за най-добра социална политика
ОБЩИНА ЧАВДАР  Прие 68-то държавно първенство по шахмат за жени
Next Post ОБЩИНА ЧАВДАР Прие 68-то държавно първенство по шахмат за жени
Related Posts

Leave a Comment: