НА ДЕБЕЛЯНОВАТА ВЕЧЕР В РОДНИЯ ДОМ НА ПОЕТА

  • 0
  • 128 преглеждания

Рецитираха Димчови стихове на английски език

Традиционната „Дебелянова вечер“ в Копривщица се проведе на 26 август. На гроба на поета се поклониха неговите почитатели. Уредникът на Къщата-музей  на поета Дойчо Иванов поздрави всички, дошли пред вечния дом на Димчо. Той отбеляза, че през тази година се навършиха 130 години от неговото рождение, което бе отбелязано с поредица прояви през месец март. И подчерта, че съвсем наскоро Дирекция на музеите изгуби своя директор Искра Шипева – Пухова, която намери покой в двора на църквата „Свето Успение Богородично“ в близост до Димчовия гроб.

На паметника на видния син на възрожденския град бяха поднесени цветя от името на Дирекция на музеите и поета Атанас Капралов. Малко по-късно участниците в традиционното културно събитие се отправиха към родния дом на поета. Носителят на Националната литературна награда „Димчо Дебелянов“ от 2008 година Атанас Капралов откри вечерта. Той отбеляза, че тази година Димчовите празници са малко по-различни и поради тъжния факт от смъртта на Искра Шипева, организаторите са се колебаели дали да организират поетичния празник, но решили да не прекъсва традицията и да съберат Димчовите почитатели.

Слово произнесе Кунка Неделева – уредник в Дирекция на музеите. Тя  каза, че тази  Дебеляновата вечер се посвещава на жената, чиито звънливо-ясен глас повече от 20 години поздравяваше участниците в литературния празник с „Добре дошли, ценители и почитатели на Дебеляновото творчество!“ Тя сподели, че точно на 29 години духът на Дебелянов отлита в небето, а Искра Шипева прекрачва прага на музея също на 29 години. В края на словото си Кунка Неделева изрази своята увереност, че духът й е сред всички, които почитат поета и ще продължава да дава сила и енергия на музейните специалисти, да им вдъхва вяра да продължат да пазят и съхраняват жива паметта на великите копривщенци.

Литературната вечер продължи с Дебеляновото „Помниш ли, помниш ли тихия дом“ от  ученика Филип Неделев, чийто корени са от възрожденския град. Почетени бяха лауреатите на Дебеляновата награда  поети Валери Петров и Иван Динков. Техни стихове прочетоха Георги Киров и Иван Есенски.

Проф. Симеон Венков представи музикално-поетичните рецитали по стихове на Димчо на различни езици – английски, немски, руски и френски с негови авторски мелодии. Кристофър Бъкстон – английски писател и преводач, страстен Дебелянов почитател, представи новоизлезлия си роман на български език „Завръщане“, чиято тематика е българска. И рецитира на родния си език стихотворението на символиста „Помниш ли, помниш ли тихия дом“.

Славимир Генчев и д-р Екатерина Ослекова дадоха началото на авторския рецитал. Свои стихове, както и на други поети поднесоха Георги Киров, Атанас Капралов, Ели Видева, Иван Есенски, Ники Комедвенска, Соня Георгиева, Тони Лунгарска, Иван Станчев, Цвета Иванова, Димитър Никифоров, Ивайло Диманов и др. С авторски стихотворения се представиха и поети, които не бяха включени в програмата.  Ще припомня че  националната литературна награда „Димчо Дебелянов“ вече се връчва на 2 години и тази година не бе излъчен лауреат.

„АУРУБИС БЪЛГАРИЯ“   Приема на предварителен стаж осемнадесет младежи
Prev Post „АУРУБИС БЪЛГАРИЯ“ Приема на предварителен стаж осемнадесет младежи
ВЪЗРОЖДЕНСКИЯТ ГРАД КОПРИВЩИЦА
Next Post ВЪЗРОЖДЕНСКИЯТ ГРАД КОПРИВЩИЦА
Related Posts

Leave a Comment: