НА ЙОРДАНОВДЕН В СЕЛО ПЕТРИЧ Двама смелчаци се хвърлиха за кръста в река Тополница

  • 0
  • 128 преглеждания

И в златишкото село Петрич беше спазена християнската традиция за хвърлянето на Светия кръст в ледените води на река Тополница на Йордановден. На Богоявление – 6 януари, на него присъстваха, жители и гости на селото, кметът на Община Златица инж. Стоян Генов, общински съветници, изпълняващият длъжността „Кмет” на Кметство Петрич Тотка Ангелова, местни културни дейци. Празникът беше организиран от кметството и църковното настоятелство на храм „Св. Георги“, със съдействието на Народно читалище „Оборище”.

Преди да бъде спазен народният обичай отец Ангел от град Панагюрище, настоятел отслужи тържествена Богоявленска литургия, на която присъстваха множество жители на село Петрич. Той отслужи водосвет и поръси всички за здраве и благодат през новата 2020 година.

На брега на реката и на моста, издигащ се над нея, имаше много хора, дошли да видят извършването на древното тайнство. Сред тях бяха двама млади мъже, които се решиха да се хвърлят във водите на река Тополница, за да извадят кръста – Недко Ангелов и Пенко Карамихов. Без да се притесняват от минусовите температури спазиха традиция.

Сполучи да намери Божия символ Недко Ангелов, който от няколко години участва в ритуала. Заслужено двамата смели мъже получиха много от аплодисменти и поздравления от петричани. За късметлията имаше парична награда от кметство Петрич и ръководството на ПП ГЕРБ.

Присъстващите на ритуала споделиха, че традицията се продължава благодарение на младите хора в селото. Кметът инж. Стоян Генов поднесе поздравления към присъстващите и пожела здраве и късмет на жителите и гостите на село Петрич през годината.

В ЧЕЛОПЕЧ  Къпаха булка и младоженец за здраве
Prev Post В ЧЕЛОПЕЧ Къпаха булка и младоженец за здраве
БЪЛГАРСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ ПО ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАСТИКА  Поднови договора си за спонсорство с „Дънди”
Next Post БЪЛГАРСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ ПО ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАСТИКА Поднови договора си за спонсорство с „Дънди”
Related Posts

Leave a Comment: