НА ТОДОРОВДЕН Много коне и зрители в Копривщица

  • 0
  • 126 преглеждания

Традиционните конни надбягвания в Копривщица, които се провеждат на Тодоровден, бяха наблюдавани за поредна година от стотици зрители на стадион „Георги Бенковски“. В надпреварите в различни дисциплини се включиха собственици на коне от Копривщица, Карлово, с. Карлиево, Пирдоп, Сопот, Хисар, с. Душанци, с. Столетово, с. Църквище, Панагюрище и Стрелча.

Състезанието се организира от Инициативен комитет, в които се включиха Яко Бобев Банчев, Николай Карагьозов – секретар на община Копривщица, Димитър Ватахов, Рашко Зайков, Станислав Пухов. За закупуване на товарната шейна средства са дали граждани на възрожденския град. Основен спонсор на надпреварата е общината, която даде 2000 лв.,  общинското предприятие „Копривщица“ дари 3 куб. м. дървен материал, останалите средства бяха дарени от спонсори от Копривщица, Златица, Панагюрище и Пирдоп.

В дисциплината надбягване наградния паричен фонд бе за право място – 300 лв. и едно теле от фермата на скотовъдеца Андрей Мрънков, за второ – 200 лв. и за трето – 100 лв. Надтеглянето се проведе в 3 категории: до 500 кг., а паричната награда бе като надбягването. В категория от 500 до 600 кг.  премията за първо място бе 350 лв., за второ – 250 лв. и за трето – 150 лв. В категория от 600 до 700 кг. бяха за първа място – 400 лв., за второ – 300 и за трето – 200 лв.  На класиралите се на първо място в средна и тежка категория към паричната награда бяха раздадени и по 1 куб. м. дървен иглолистен материал. Награда от 50 лв. бе определена за най-красив кон, мис „Тодоровден“ и за най-красиво магаре – 30 лв.

Сред публиката бяха пуснати и билети за участие в томболата, в която се разиграваха телевизор и торта. Председателят на постоянната комисия по култура, образование и вероизповедание Георги Доросиев припомни, че в историята на българския народ конят е бил спътник на прадедите ни дошли от територията на Азия и отседнали на нашите земи и основали днешна България. Отец Румен Стоименов прочете молитва за здраве и успех на състезаващите се коне и техните жокеи. Главен съдия на състезанието бе Димитър Зайков.

Надбягването се проведе на 3 тура по 4 обиколки с по трима състезатели.  В заключителния етап от шест състезатели трябваше да бъдат направени 5 обиколки. Сред деветте състезатели  имаше и жена – Наташа Ангелола от с. Карлиево, която участва надпреварата от  няколко години. Христо Митев от гр. Сопот с кон Боби, Делчо Стефанов с кон Вихър и Иван Чернев от с. Карлиево с кон Вихър се класираха на първите три места.За приза най-красив кон  се състезаваха 4-ма претенденти, но журито отличи кон Вихър, на Димитър Ватахов, с жокей Георги Тороманов.

Според определения регламент в дисциплината „Надтегляне“ – в лека, средна и тежка категория, бе определено време от 3 минути за един състезаващ се кон, като бе забранено изтезаване над животното. В леката категория тежестта на траверсите  бе 780 кг., в средната – 1040 и в тежката 1300 кг. На първо място в първата се класира Вельо Стрелков от Копривщица с кон Дончо, на второ – Иван Христов и на трето Нейко Станев  и двамата от с. Столетово. Късметлията, който спечели телевизора от томболата бе от гр. Стрелча – Цанко Гущеров, а тортата инж. Шаламанов от гр. Сопот.

В средната категория се състезаваха 9 собственици на коне. За Мис Тодоровден, по аплодисментите на публиката бе избрана малката Илинка Стефанова. Най красивото магаре бе на Иван Орашъков от Копривщица. В средната  категория се състезаваха 9 собственици. Първо място зае Николай Андреев от с. Цървище, второ – Нейко Станев от с. Столетово и трето – Атанас Стефанов от Копривщица.  В тежката категория мериха сили конете на четирима собственици. На първите три места се класираха Николай Андреев от с. Църквище, Панчо Стефанов от с. Антон и Андрей Мрънков от Копривщица.

Prev Post ЧИТАЛИЩЕ „НАДЕЖДА – 1900” В СЕЛО ЧАВДАР Кандидатства с проект в конкурс от платформа АГОРА
ШОТОКАН КАРАТЕ ДО  Впечатляващи успехи на клуб „Френдшип“ – Пирдоп
Next Post ШОТОКАН КАРАТЕ ДО Впечатляващи успехи на клуб „Френдшип“ – Пирдоп
Related Posts

Leave a Comment: