Песни от войната Деня на победата в Пирдоп

  • 0
  • 93 преглеждания

На 9 май, Ден победата и на Европа, в ритуалната зала на община Пирдоп се проведе стилно тържество по повод двата празника.

Инициатор и организатор на събитието бе Нона Маринова – председател на Българския антифашистки съюз – Пирдоп. Многобройната публика, сред която бяха и немалко представители на руската страна, снахи на пирдопчани, се наслади на незабравими руски песни, посветени на героите от Втората световна война.

Уважилите честването граждани станаха съпричастни с прекрасните стихове от поемата на поета Орлин Орлинов „Нищо не е забравено“, посветена на 9 май, в изпълнение на Иван Иванов и Татяна Крънева. Последва емоционален разказ за историята на дванадесет емблематични песни, родени или посветени на войната и нашето време. Спектакълът започна с концертно изпълнение на незабравимата и вдъхновяваща „Вставай, страна народная“, с думите на Левитан – говорителят на Московското радио, от първия ден на войната – 22 юни 1941 г.

Г-жа Маринова представи последователно пред публиката песните, между които „Катюша“, „Смуглянка“, „Милион альх роз“, и др., а маестро Марияна Върбанова ги изпълни „на живо“. Дори малкият технически проблем, който създаде техниката, не успя да попречи на удоволствието от тях да развълнува всяко сърце от присъстващите на честването хирдопчани. И в очите на мнозина блестяха сълзи.

С радост бе посрещната и малката Димитринка Атанасова, която изпя песента „Ульiбка“ и изсвири на китарата си „Калинка моя“. След спектакъла присъстващите изразиха искрено възхищение пред таланта на г-жа Върбанова и нейната възпитаничка, както и към Нона Маринова за вдъхновяващата и неповторима среща, посветена на Деня на победата.

Свежи цветя и сърдечни поздравления от Община Пирдоп връчи на участниците в тържеството заместник-кметът Вера Бойчева. Тя изказа благодарност на г-жа Маринова за нестихващия ентусиазъм и бодрия дух, за неуморния труд и ролята й на обединител в общността. Събитието завърши с по чаша руски чай, приготвен от Нина Цанова.

В ЗЛАТИЦА  Отдадоха почит към героите в Отечествената война
Prev Post В ЗЛАТИЦА Отдадоха почит към героите в Отечествената война
В СРЕДНОГОРИЕТО   Чествания за Девети май край мемориали на руски войни
Next Post В СРЕДНОГОРИЕТО Чествания за Девети май край мемориали на руски войни
Related Posts

Leave a Comment: