ПЕТРИЧАНИ И ГОСТИ НА БУНТОВНОТО СЕЛО Възкресиха героизма и саможертвата на своите предци

  • 0
  • 96 преглеждания

С впечатляваща възстановка жители и гости на бунтовното село Петрич почетоха 143-та годишнина на Априлското въстание. Честването започна от центъра на селото, предвождано от духовия оркестър към Средно училище „Любен Каравелов” гр. Копривщица и военно формирование от поделението в с. Мусачево. На събитието присъстваха кметът на Община Златица инж. Милена Иванова, председателят на ОбС инж. Димитринка Савовска, секретарят на общината Теодора Петрова, председателят на партия „Евророма“ Цветелин Кънчев, първият секретар на посолството на Руската федерация у нас Елена Приходко, общински съветници, служители на ОбА, стотици петричани и техни гости от Средногорието и страната.

Аудио-визуалния спектакъл, на която стана свидетел многобройната публика, бе подготвен и реализиран от членовете на Национално дружество „Традиция” от регионалните клубове от с. Мирково, гр. Панагюрище, с. Баня, Панагюрско, гр. Сливница, гр. Копривщица, Сдружение „Наследство”, гр. Хисаря и самодейци от народните читалища „Отец Паисий” – с. Смолско, „Васил Левски” – с. Горна Малина, Школа за народни хора „Средногорци” – гр. Пирдоп, Танцов клуб „Мирковско хоро”. Сценарият на историческата възстановка на събитията, случили се по време на Априлското въстание в с. Петрич, е дело на Цветина Грамова, по текстове и доклади на доктор по история Иван Иванов – гр. Пирдоп. Водеща на тържествената част бе Десислава Василева, а диктор на историческата възстановка – Симеон Симеонов.

Присъстващите се потопиха в събитията от онези величави дни, когато петричани, под ръководството на воеводата Георги Бенковски удържат първата и единствена победа в Априлското въстание срещу турския поробител. Макар и самодейци, участниците във възстановката показаха блестяща игра и събитията бяха показани максимално реалистично. В ролята на свещеника, извършил тържественат клетва на въстаниците се превъплъти членът на РК „Поп Недельо” от гр. Плевен Митко Велковски, а предводителят на „Хвърковатата чета” Георги Бенковски изпълни панагюрецът Антони Кисьов.

Кулминация на възстановката бе гърмът на черешовото топче, който преди 143 години за първи път е прозвучал по време на бунта именно в с. Петрич. Тук е дадена и първата жертва по време на въстанието – Петър Балов.

Кметът на Кметство Петрич инж. Николай Лилов припомни за делата на жителите на селото в онези героични дни. Слово за героизма на петричани произнесе инж. Демитринка Савовска.  Елена Приходко поднесе приветствие от името на Негово Превъзходителство Анатолий Макаров – посланик на Руската федерация у нас. Прочетени бяха поздравителни адреси до петричани от инж. Драгомир Драганов – изпълнителен директор на „Елаците-Мед“ и „Дънди Прещъс Металс Челопеч“.

В памет на геройски загиналите за свободата на България бе изпълнен ритуалът на тържествена проверка от войните от с. Мусачево. Над множеството прозвучаха имената на героите на село Петрич, записали славна страница в историята на Отечеството. С падане на колене присъстващите изразиха уважението си към тях. Тържественото честване на 143-гаодишнината от Априлското въстание продължи с изпълнение на химна на Република България, а паметникът-камбана бе осветен от факли, носени от самодейяци в национални костюми.

На монумента бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност от общината и  ОбС Златица,  кметството в с. Петрич, от посланика на Русия в България, партия Евророма, ВМРО – БНД, читалище „Оборище” с. Петрич и граждани. Честването завърши с голяма заря.

СПОРТЕН КОМПЛЕКС „МИРКОВО“  Домакин на първи международен турнир по шахмат
Prev Post СПОРТЕН КОМПЛЕКС „МИРКОВО“ Домакин на първи международен турнир по шахмат
БОЙЦИ ОТ ЗАПАСА И РЕЗЕРВА  На почетна стража пред паметника на незнайния войн
Next Post БОЙЦИ ОТ ЗАПАСА И РЕЗЕРВА На почетна стража пред паметника на незнайния войн
Related Posts

Leave a Comment: