Подаръци за именник и късметлия в Златица

  • 0
  • 119 преглеждания

На 6 януари в Златица традиционно беше отбелязан Йордановден. В местността „Спасово кладенче“ се събраха множество граждани, които от сърце поздравиха с празника отец Йордан Георгиев за именния му ден. След тържествената литургия, изнесена в църквата „Свети Великомъченик Георги““, отец Йордан Георгиев пристигна на кладенчето с автомобила си, за да хвърли кръста по стародавен обичай в ледените води на реката. В надпреварата за спасяване на Светия кръст се включиха четирима смелчаци.

Най-голям късметлия се оказа Антон Ранчев, който успя пръв да хване кръста и да го върне на свещеника. Младият мъж е на 30 години, живее в Златица и за втори път печели надпреварата по изваждане на Божия символ. За своята смелост и куража той получи награди както от кмета на община Златица инж. Магдалена Иванова, която го дари с 100 лева и бутилка червено вино, така и от г-н Старошалиев, който всяка година също дарява победителя от името на своето семейство, чийто първороден син се казва Йордан. Инж. Магдалена Иванова поднесе подарък и на именника отец Йордан.

За радост на всички присъстващи студеното време всъщност предвещава добра и благодатна година. Старите българи твърдят, че снегът и студът на Йордановден са желани, защото носят отлична реколта и благоденствие.

За всички, уважили събитието, имаше почерпка, която допринесе за веселото настроение и много шеги в студеното време.

НА БРИФИНГ В ПИРДОП  ОДМВР – София представи дейността си през месец декември 2018 г.
Prev Post НА БРИФИНГ В ПИРДОП ОДМВР – София представи дейността си през месец декември 2018 г.
АНТОНЧАНИ С ДАРИТЕЛСКА КОЛЕДНА КАМПАНИЯ   Към детска градина „Българче“ и ОУ „Св. Св Кирил и Методий“
Next Post АНТОНЧАНИ С ДАРИТЕЛСКА КОЛЕДНА КАМПАНИЯ Към детска градина „Българче“ и ОУ „Св. Св Кирил и Методий“
Related Posts

Leave a Comment: