СЛЕД ОБЯВЕНАТА ВТОРА ИЗОЛАЦИЯ Ще оцелее ли туризмът в Копривщица

  • 0
  • 97 преглеждания

За втори път в страната беше обявен локдаун (от английски език „изолация“ – бел. на а.). Отново бяха затворени заведения за обществено хранене. За това как се отразява върху бизнеса им се обърнах към  собствениците на хотел и ресторант „Чучура“ Кунка и Рашко Петрови.

„Хотелът ни, според новите разпоредби, не е затворен, но като е затворен ресторантът ни, хората не искат да пътуват и не искат да отсядат в хотела. – отговаря Кунка Петрова. – При нас положението е много сериозно, понеже имаме 10 човека персонал. И при първото затваряне, и сега, хората остават без работа. Намалихме състава на персонала. Когато отново отворихме се опитахме да ги възстановим. Сега отново са в неплатен отпуск. Първоначално се опитахме да кандидатстваме по процедурата за изплащане на средствата по реда на Постановлението за запазване на заетостта на работници и служители след периода на извънредното положение. И не бяхме одобрени, по причини, които смятам, че не са сериозни. Процедурите са много тромави и тежки и не са направени така, че да не затрудняват хората да кандидатстват.

Първият път не бяхме одобрени, но и в момента кандидатстваме по мярката 60 неплатени дни, по които се изплащат 24 лв. на ден при принудителен неплатен отпуск. Отново процедурата е много сложна. По медиите беше обявено, че самите работници кандидатстват, но това не е така. Работникът не може нищо да направи, а работодателят. В момента съм подала всички необходими документи и очаквам дали ще бъдем одобрени. Общо взето, това което се говори по медиите, не достига до малкия нормален бизнес, подчертавам отново! Според мене е така. Първият път отказът бе по причина, че не бяхме внесли туристическа такса в размер на 13 лв. към Община Копривщица. Такова беше обяснението.

Това не е по наша вина, защото програмата с курортната такса по принцип се качва малко след самия срок. Но това за данъчните ваканции няма нищо общо с реалността! – подчертана Кунка Петрова. – Изказах предположение, че може общинските съветници да отложат плащането на местата пред заведенията за обществено хранене, където се разположени маси на открито или под навеси. Преди първия локдаун бяхме освободени от такава такса, – пояснява тя, – и ако сега бъде направено, е добре. Но в случая не е толкова натоварващо. Помогнаха ни по този начин. Има и други неща. Например, сега в зимния период, не можем да оставим обектите си без да ги отопляваме и продължаваме да извършваме тези разходи“.

Притесненията за персонала са големи, продължи да споделя проблемите си собственичката на хотел и ресторант, а това е много по-важно. Защото когато отговаряш за толкова хора е задължаващо, аргументира се Кунка Петрова. Макар че това да са обстоятелства, които не зависят от хотелиери и ресторантьори, за нея колективът е едно малко семейство и трябва да се полагат грижи за оцеляването на всеки от тях.

СТОЯН МАДЖАРОВ ОТ КОПРИВЩИЦА:  Във „Фермата“ бях неразбран
Prev Post СТОЯН МАДЖАРОВ ОТ КОПРИВЩИЦА: Във „Фермата“ бях неразбран
Коледно поздравление от „Дънди Прешъс Металс“
Next Post Коледно поздравление от „Дънди Прешъс Металс“
Related Posts

Leave a Comment: