Старата черква в Копривщица стана на 203 години

  • 0
  • 111 преглеждания

Паметен надпис на фасадата на храм „Свето Успение Богородично“ – Копривщица сочи, че Божият дом е осветен на 8 юли 1817 година.  На тази дата 203 години по-късно отец Богомил Читалов отслужи молебен и освети вода, с която бяха поръсени уважилите събитието миряни, настоятели и гости на града. Предстоятелят на храма отбеляза, че още преди започване строежа на църквата местното население прави доброволни дарения. И днес не липсват дарители, каза отец Богомил и отправи благодарствени слова за тях.

Църквата, наричана от местното население „старата черкова“, е изградена на мястото на изгорената от кърджалиите при последното, трето нападение над града през 1809 година. Преданието разказва, че е строена „скритом“ – без разрешение от турските власти, въздигната от пепелищата за 10 дни. Това научаваме от доклад на Светлана Мухова, изнесен на научната конференция през 2017 година, посветена на 200-годишнината на храма. Тя припомня, че за новоизградената църква са поръчани икони за трите църковни иконостаса , „тъй като храмът е изграден с три олтара – главният (централният), посветен на Успението на Пресвета Богородица, и двата странични – по-малки – южният на Св. Йоан Предтеча, а северният на Съборът на светите архангели“.

В храма – паметник на културата, могат да се видят ценни икони от стари иконописци като Захари Зограф, Станислав Доспевски, копривщенеца Христо Енчев. Църквата и днес привлича вниманието на туристите с изящната дърворезба на иконостаса, владишкия трон и стола на благодетеля хаджи Ненчо Д. Палавеев.

ОБЩИНА ЗЛАТИЦА  Представи здравните кабинети в селата Карлиево, Петрич и Църквище
Prev Post ОБЩИНА ЗЛАТИЦА Представи здравните кабинети в селата Карлиево, Петрич и Църквище
На 1 юли стартира първата лятна онлайн академия по фотография, организирана от „Аурубис България“
Next Post На 1 юли стартира първата лятна онлайн академия по фотография, организирана от „Аурубис България“
Related Posts

Leave a Comment: