В ГРАДА МУЗЕЙ – КОПРИВЩИЦА Първа музикална академия за духови оркестри

  • 0
  • 90 преглеждания

От 26 до 29 август в Копривщица се проведе първата лятна Академия за тромбон и духови ансамбли, организирана от Българската музикална асоциация. Преподаватели в нея бяха проф. д-р Атанас Карафезлиев от катедра „Камерна музика и съпровод“ в НМА „Проф. Панчо Владигеров“, Емил-Джордж Атанасов, завършил тромбон в престижната консерватория „Гилдхол“ в Лондон,  а корепетитор бе Снежана Абрашева.

На 26 август се състоя официалното откриване на академията, което стана на лятната сцена в двора на първото класно мъжко училище в България „Св. Св. Кирил и Методий“. Кметът на Община Копривщица Бойка Дюлгярова и проф. Карафезлиев приветстваха участниците. Като дар двамата получиха по фланелка с надпис „Академия за духови ансамбли Копривщица 2020“.

Музикантите бяха посрещнати по стара българска традиция с питка и мед. Специално за в. „Регион“ проф. Карафезлиев сподели как се е родила идеята за този проект. „Преди няколко години, когато г-н Добрин Иванов, ръководител на копривщенския ученически оркестър към СУ „Любен Каравелов“, ме доведе тук, в Копривщица, за да видя този оркестър. Аз бях много впечатлен от учениците и от това, че много деца са се записали в този оркестър и свирят на музикални инструменти. Реших тази идея да я развия в бъдеще.

За съжаление Добрин Иванов вече не е сред нас, но аз искам, ако може, този оркестър да има повече деца, които да свирят в него. Самите родители да подкрепят своите деца да свирят, защото е много важно всяко дете да се занимава с музика, да овладее музикален инструмент, а още по-хубаво – духов музикален инструмент. Знаете, в други държави по света, например в Америка, във всяко училище има духов оркестър и всяко дете от малко започва да се занимава с духови инструменти. Трябва и тук да стане така.

Това го е имало преди години, но тази традиция малко по малко е изчезнала. В последно време виждам, че се възражда и искам да я възродим в Копривщица. Затова сега съм довел тук учениците и студентите си от Музикалната академия. Поканил съм и много музиканти от цяла България. Имаме участник от Варна, от Бургас, даже и от Китай. Така че много ще се надявам и вярвам, че тази Академия ще се развие и догодина може да включим и други инструменти, не само медни. Може да включим дървени духови и ударни инструменти, такива инструменти, каквито имате в ученическия оркестър.

Лятната академия ще даде нови знания на учениците от музикалния състав на Копривщица и на музикантите отвън. Много ще се радвам цяла България да знае, че Копривщица има такива прекрасни музиканти.

Всички ме питат защо тази лятна академия не се провежда на морето, защото обикновено летните академии се провеждат там. Но аз мисля, че Копривщица е много, много по-подходящо място, може би най-подходящото място за една такава лятна академия със своя духов оркестър, с тази архитектура, с тази история, с всичко. Искам да кажа, че основната причина да сме тук е на г-жа Дюлгярова. По нейна покана сме тук и тя положи всички възможни грижи ние да се чувстваме добре и да бъдем здрави в тази пандемия, да не се заразим и да можем да обучим децата на Копривщица и не само тях.“

От Копривщица в Лятната академия взеха участие младите музиканти от духовия оркестър Валентин Петков, ръководител на състава и студент в Националната музикална академия „Панчо Владигеров“, Радослав Дюлгяров, Николай В. Иванов, Николай К. Иванов, Павел Меслеков, Георги Добрев, Данчо Гевезов, Вельо Кесяков.

В последния ден на академията за тромбон и духови ансамбли в възрожденския град участниците поднесоха на копривщенци и техните гости вълнуващ и стилен концерт, с който се закри първото издание. При откриване на концерта проф. Атанас Карафезлиев,  отбеляза, че първото издание на академията се посвещава в паметта на основателя на духовия оркестър във възрожденския град Добрин Иванов. Публиката със ставане на крака и аплодисменти почете маестрото. Аплодирани бяха и 20-те участника в академията, които свириха от лятната сцена. „Аз не знам някъде в България да могат да се съберат толкова много курсисти на обучение за духови ансамбли, подчерта проф. Карафезлиев. Той изрази надежда, че поставеното начало ще бъде продължено през следващата година и по този начин ще се помогне на музикантите от Копривщица. Дано тук по поляните, както някога е имало събор и са свирели 100 гайди, да свирят 100 валдхорни, каза специалистът.

Концертът започна със солови изпълнения, а първи беше тромбонистът Данчо Гевезов, който се представи с пиеса от Телеман. Последва го Максим Славов – туба от Бургас, с ария на Джовани Перголези, Сунг Ши Онк от Китай, музикант в НМА в София със соната от Телеман, първата туба на Копривщица беше представена от Радослав Дюлгеров, с ария от операта „Джани Скики“ на Пучини и Кирил Михайлов, с пиесата „Боливар“ на композитора Ерик Кук.

Спектакълът продължи с ансамблови изпълнения, под диригентството на Емил-Джордж Атанасов, който изказа своето удоволствие да работи с младите деца от Копривщица, като беше убеден, че за тях това преживяване е изключително. Музиката на Габриели, писана през 16 век, прозвуча на копривщенската сцена, последвана от квинтет от произведение на руския композитор Виктор Евалд и др. Изненада бе представянето на Вельо Кесяков, Диляна Дюлгерова, Калин Паралеев, Павел Меслеков, Данчо Гевезов и Георги Добрев, под диригентството на Валентин Петков, които получиха наградата на публиката – нейните адмирации.

В края на концерта духовиян ученически оркестър, заедно със всички курсисти, изпълниха възрожденския марш „Тих, бял Дунав“, под диригентството на Валентин Петков, завладяващ валс, американска китка и няколко български хора. Младият диригент подчерта, че всичко, което звучи от лятната сцена е благодарение на техния учител Добрин Иванов и посвети тези изпълнения на него. Кулминация на програмата беше специално написаното произведение „Шилен камен“ на младата композиторка Калина Андреева, която присъстваше на концерта, и чиято премиера се състоя на копривщенска сцена.

Всички курсисти от Лятната академия получиха сертификат за завършената подготовка. Проф. Карафезлиев сподели с публиката, че талантливите деца на възрожденския град трябва да бъдат много обгрижвани, защото те са като семенца, които се посяват, поникват и стават големи музиканти и радват целия свят с изкуството си. В края на техните изпълнения той изрази признателонст към всички, уважили изкуството на музикантите. Кметът Бойка Дюлгярова благодари на екипите на Община Копривщица и СУ „Любен Каравелов“, участвали в организиране на проявата. Г-жа Дюлгерова отправи сърдечни благодарности за невероятния концерт и поднесе подаръци на преподавателите и организаторите на Лятната академия за духови ансамбли, проведена във възрожденския град.

На снимката – от ляво надясно - Проф. Карафезлиев, Неделчо Нинов от София, Радослав Дюлгеров – туба (седнал) и Снежана Абрашева

Петричани на гости в Старосел и Хисаря
Prev Post Петричани на гости в Старосел и Хисаря
В СЕЛО КАМЕНИЦА   Лятното училище завърши с изложба и народни танци
Next Post В СЕЛО КАМЕНИЦА Лятното училище завърши с изложба и народни танци
Related Posts

Leave a Comment: