В ГРАДА НА ПЪРВАТА ПУШКА Сватба по възрожденска традиция

  • 0
  • 91 преглеждания

Въпреки извънредната ситуация в страната, причинена от коронавируса Ковид-19 и първите заболели копривщенци, във възрожденския град се сключват граждански бракове. През месец август в общинска администрация са постъпили множество заявления от млади семейства за провеждане на сватбени церемонии.

В първия ден на летния месец август младото семейство Радослава Топалска и Янко Руменов започна съвместния си живот от възрожденска Копривщица. Кумуваха Мария Младенова и Слави Бобошевски. И не само, защото запознанството на двойката става тук на лятното възрожденско училище „Аз съм българче“, а повече от любовта на младоженците към всичко мило и родно, те предпочетоха сватбените им одежди и тези на гостите на тяхното тържество да бъдат народни носии. За да бъде в синхрон със сватбарите и извършващият с ритуала Павлина Доганова беше облечена в национален костюм.

За е пълно удоволствието на младите да се потопят във възрожденската атмосфера, заедно с кумовете и шаферите си, те се разходиха из града с каляската на Иван Скендеров. Сватбарите бяха аплодирани от множеството българи и чужденци, гости в този ден на Копривщица. Така вместо с луксозен автомобил, пред сградата на общинска администрация, където се намира ритуалната зала с възрожденска наредба, пристигна… каляска.

След сватбения ритуал, в който са включени много моменти от традиционния български обичай, младоженците, кумовете и техните гости си направиха първите снимки за спомен пред битов музей „Лютова къща“, който се намира наблизо.

ИНДУСТРИАЛЕН КЛЪСТЕР „СРЕДНОГОРИЕ“ И ОБЩИНИТЕ АНТОН И ЧАВДАР  Стартираха петото обучение за бъдещи предприемачи
Prev Post ИНДУСТРИАЛЕН КЛЪСТЕР „СРЕДНОГОРИЕ“ И ОБЩИНИТЕ АНТОН И ЧАВДАР Стартираха петото обучение за бъдещи предприемачи
СЪВЕТНИЦИ ОТ БСП И МЕСТНА КОАЛИЦИЯ „ВОЛЯ – ВМРО“   Работят обединени за Копривщица
Next Post СЪВЕТНИЦИ ОТ БСП И МЕСТНА КОАЛИЦИЯ „ВОЛЯ – ВМРО“ Работят обединени за Копривщица
Related Posts

Leave a Comment: