В МИРКОВО Награди за всички участници в карнавал на Сирница

  • 0
  • 103 преглеждания

В неделя – 10 март, на площад „Разкола” в Мирково беше проведен традиционния за празника Сирни Заговезни в селото карнавал. Чакан от всички, той започна с изпълнения на духовата музика. Кметът на общината Цветанка Йотина  откри дефилето на кукерите с пожелания за хубав празник, искане и даване на прошка, за здраве и леки пости. Водеща на шоуто беше Пепа Узунова, а журито беше съставено от служителки на общинската администрация.

Участниците бяха оценявани в две групи – за традиционен кукерски костюм и за маска. В шествието се включиха повече деца, отколкото възрастни, като пред журито и публиката минаха множество малки кукери, традиционните феи, принцеси, Батман,  животни. Имаше изпълнения на няколко стихотворения, показани подобаващо пред публиката. С танца „Калинка” и пожелание за „дарове” към всички служби в общината се представиха жените от Танцов клуб „Мирковско хоро”.  С много пушилка беше пресъздаден клип на Сашо Роман, който разгорещи почитателите на чалгата. Също с чалга се представи гостуващ дует от Челопеч.

Естествено най-впечатляващи тази година бяха членовете на Кукерски клуб „Мирково”, под ръководството на Илийчо Лалчев. Бяха показани традиционните кукерски маски, група танцьори с народни носии, мечкар с мечка, камила и  камилар и с участници от всички възрастови групи. Ваня Лачева запозна присъстващите с наградите на клуба от фестивала „Златен Орфей” на Еврофолк ”Черно море”, сребърен медал от Световния шампионат по фолклор, златен медал за добро изработване на маска от „Сурва 2018” в Перник на Надежда Козарова, както и четвърто място за зрителски вот от същия фестивал.

След представянето на групата на площада се извиха народни хора, а журито награди участниците с парични и материални награди. Първо място се присъди на Кукерски клуб „Мирково”, второ на ТК „Мирковско хоро” и трето на представилите скеча по клип на Сашо Роман. Бяха раздадени много индивидуали награди на отличилите се участници във всички категории.

Вечерта на площада и по кръстовищата лумнаха буйни огньове, които събраха млади и стари, дошли да дадат и да вземет прошка и да си пожелаят леки пости. Децата развъртяха оратниците, а по-смелите прескачаха за здраве буйните огньове.

НА СИРНИ ЗАГОВЕЗНИ  Кукери от четири клуба гониха злото от село Челопеч
Prev Post НА СИРНИ ЗАГОВЕЗНИ Кукери от четири клуба гониха злото от село Челопеч
НА ОСМИЯ КУКЕРСКИ КАРНАВАЛ В ОБЩИНА ЧАВДАР  Гости от Америка за „Леки пости“ у нас
Next Post НА ОСМИЯ КУКЕРСКИ КАРНАВАЛ В ОБЩИНА ЧАВДАР Гости от Америка за „Леки пости“ у нас
Related Posts

Leave a Comment: