В ОБЩИНА АНТОН Мащабни инициативи за нов облик на селото

  • 0
  • 101 преглеждания

От началото на месец април в село Антон се провеждат мащабни действия за обновяване на дървесната растителност и подобряване облика и средата в която живеят антончани. На среща с представители на местните медии кметът Андрей Симов сподели, че идеята се зародила от инцидентите с прекършени дървета в парка зад читалищната сграда и общината, преди време, което създаде доста затруднения на местната власт и притеснения за антончани.

Предприетите действия са част от програмата на кмета за превръщането на село Антон в европейско село, каквито вече има в Средногорието. Научихме се да бъдем градивни и да искаме да бъдем като хората от водещите европейски страни, каза г-н Симов. Затова той решил да започне обновлението на селото и на средата на живот на жителите му с озеленяването на улиците и парковите зони. За създаване на по-добър комфорт на антончани, когато се разхождат из тях. В предишни мандати не е обръщано достатъчно внимание на тази част от облика на общината, а и хората са свикнали с него, а това трябва да се промени, аргументира се най-младият кмет в Средногорието.

Затова предприел стъпки за нови вид озеленяване на селото, като сподели, че вероятно ще има жители, които няма да приемат отстраняването на старите дървета. А те вече са грозни и същевременно опасни за хората, посочи Андрей Симов. И припомни за бедственото положение в общината, предизвикано от ураганен вятър. За да няма повече такива инциденти, в парка се извърши сеч на старите и опасни дървесни видове, болните дървета и всички онези, на които, поради преклонна възраст вече, мястото им не е там. Отрязаните дървета в парка са около двадесет и още няколко по главната учила на село Антон. Оставени са няколко брези, които също са много високи и стари. За тях г-н Симов обясни, че след пет-шест години ще се наложи да бъдат премахнати. Отсечените дървета ще послужат за добра кауза. Ще бъдат употребени като дървесина за горене през зимния сезон.

На мястото на отрязаните дървета се засадиха около 100 нови видове – четиридесет са само сребристите сибирски елхи, които работещи в звената към общинската администрация се погрижиха да бъдат равномерно разположени из тревните площи в парковите зони. Освен тях на различни места, вместо старите дървета, които с корените си разрушават тротоарните пространства и повдигат бордюрите, се засадиха нови видове, с подходяща и по-малка коренова система. В село Антон вече се развиват добре 20 дървета Робиния, седем кълбовидни череши, девет японски вишни, шест червенолистни сливи, една магнолия, както и няколко от вида Каталпа, кипариси и други видове наши и екзотични храсти. Кметът смята всяка година от своя мандат да се засаждат по толкова дървета в селото.

Вложените средства за новото озеленяване не струват на антончани нито стотинка от бюджета, увери г-н Симов. Средствата, с които са закупени новите видове дървета, както и изработката на табелките с имената на улиците, каквито до момента в селото не е имало, са от събрани стари задължения и от по-ниската такса „Смет“, която ще плаща общината към РИОСВ от 1 март т. г. Това са около 8000 лв., които ще помогнат за подобряване облика на селото. Ще има още нови пейки, нови беседки, площадки за игри на деца и др. – това е начинът да бъдем съвременни и модерни, убеден е г-н Симов.

За 110-те табелки на улиците са платени 1200 лв., като целта е всеки антончанин или гост на селището да знае къде е в момента и да се ориентира. Те са в познатия стил, характерен за този вид информационни средства – в синьо и бяло. Друг проект, с който се е захванал кметът Андрей Симов, е цялостна подмяна на уличното осветление. Нови 330 LED осветителни тела ще се монтират по всички улици и паркове. Инвестицията е на стойност около 25 000 лв. и ще се възстанови за около три години от по-малкото разходи, заплащани от общината за този вид дейност. Тези са неговите приоритети за близките два месеца, каза той.

Кметът на Община Антон Андрей Симов заяви, че е важно жителите й да знаят за какво се харчат обществените средства от малкото бюджет, с който разполага местната власт. И изрази увереността си, че за кратко време селото ще се превърне в едно много добро място за живот и туризъм със своите две къщи за гости, когато стане възможно продължаването на този бизнес.

В момента протича процедурата за избор на изпълнител на строителните дейности по проекта за нов физкултурен салон на училището, който е на стойност 640 000 лв. и е изцяло за сметка на фонда. До месец това ще приключи и до лятото монтажните работи да започнат, а през следващата година обектът да бъде завършен. Кметът г-н Симов изрази очакванията си в близко време да бъде подписан и проект, финансиран от Фонд „Земеделие“ за реконструкция на седем улици в селото, за което ще бъдат изразходвани около 700 000 лв. Това са улици, на които има изградени подземни водопроводни и канализационни мрежи и работата по тях е възможна с изграждане на бордюри и полагане на асфалтова настилка.

Кметът заяви, че финансовото състояние на общината е стабилно. Задълженията на местната власт са под 230 000 лв., като това е наследен кредит от предишен мандат. Този кредит ще бъде рефинансиран с нов на стойност 160 000 лв. за дофинансиране изграждането на физкултурния салон на антонското училище. Проблемът с поемането на това задължение от общината е обсъден с населението, има се подкрепата на ОбС и жителите. По-добре е да се задължим със 160 000 лв., отколкото да пропуснем възможността да получим финансиране за 500 000 лв., подчерта Андрей Симов.

В ОБЩИНА ПИРДОП  Започна подготовката на тревните площи за обезпаразитяване
Prev Post В ОБЩИНА ПИРДОП Започна подготовката на тревните площи за обезпаразитяване
СКАЛНИ ОТЛОМЪЦИ  Складират до паметник на културата
Next Post СКАЛНИ ОТЛОМЪЦИ Складират до паметник на културата
Related Posts

Leave a Comment: