В ОБЩИНА ЗЛАТИЦА Празничен концерт за деня на Освобождението

  • 0
  • 125 преглеждания

На 2 март, в читалищния салон в гр. Златица, се състоя тържествен концерт, посветен националния празник на Република България. Слово за героичните дни на Освобождението преди 141 години, за саможертвата на предците ни – хайдути, революционери и опълченци, и руските войни, произнесе кметът на общината инж. Магдалена Иванова.

В името на родината и свободата на дедите ни, хиляди българи вписват завинаги имената си в пантеона на безсмъртните. На 3 март 1878 г. народът ни възкръсва за нов живот след близо 500-годишно османско робство, каза г-жа Иванова. Този ден за нас, българите, е символ на успеха на революционно-освободителните борби, на ново национално самочувствие и достойнство, ново начало за страната ни. Освобождението ни на свещената дата 3 март е доказателство, че жертвите от Априлското въстание не са дадени напразно, както и тези загинали в месеците на самата война, подчерта инж. Магдалена Иванова.

Рецитал по стихове на български поети за Освобождението изнесоха възпитаници на СУ „Св. Паисий Хилендарски“. Веднага след тях Професионален фолклорен ансамбъл „Тракия“ – Пловдив представи пред жителите и гостите на Златица своя спектакъл „Майка България“. Музикантите, танцьорите и изпълнителите на народни песни показаха изключителното си майсторство и талант с букет от различни фолклорни области на българските земи народни хора и костюми. За съхраняваните през годините традиции в националното изкуство те бяха възнаградени от общинското ръководство на Златица с голяма кошница свежи цветя.

ОБЩИНА ЧАВДАР  Прие 68-то държавно първенство по шахмат за жени
Prev Post ОБЩИНА ЧАВДАР Прие 68-то държавно първенство по шахмат за жени
ПИРДОПЧАНИ   Сториха поклон пред опълченци и руски войни
Next Post ПИРДОПЧАНИ Сториха поклон пред опълченци и руски войни
Related Posts

Leave a Comment: