В ПИРДОП Отбелязаха 96 години от учредяването на туристическото дружество

  • 0
  • 82 преглеждания

На 22 май, когато се навършиха 96 години от създаването на Туристическо дружество „Косица“ предшественик на сегашното „Паскал“, кметът Ангел Геров, председателят на управителния съвет на сдружението Ваня Сараджова и ветеранът Георги Кънчев поднесоха цветя на паметната плоча на основателя Методи Стоянов на ул. „Калето“ в града и в местността „Борова гора“, където са се събрали основателите пред 1924 г.

На скромното честване, присъства и Йордан Присадников – стопанин на къщата, пред която е морената с паметния знак на учителя, краевед и радетел на туризма Методи Стоянов. Стилният знак, който напомня за първия председател на ТД „Косица“, бе създаден преди няколко години по инициатива на днешните негови последователи, в близост до двора, където е била къща му.

Обичайно на могилата в местността „Борова гора“, се събират множество членове и почитатели на туризма. Сега масовото честване на годишнината бе отменено, поради въведените в страната мерки, не позволяващи в условията на епидемична обстановка, да се събират много хора.

Спазена бе традицията, макар и малко, присъстващите на събитието да се почерпят, както е било винаги, в знак на уважение към основателите. За това се погрижиха председателят на ТД „Паскал“ Ваня Сараджова и Георги Кънчев, който въпреки здравословните си проблеми и немалкото си години, се изкачи по пътеката до символното за пирдопските туристи място.

Първото в района туристическо дружество „Косица“ е създадено от деветнадесет жители на Пирдоп, благодарение на които починът на Алеко Константинов се разпространява из Средногорието.

В ЗАТИЦА  Почит към Първоучителите
Prev Post В ЗАТИЦА Почит към Първоучителите
Продължават ремонтите на детските площадки в Копривщица
Next Post Продължават ремонтите на детските площадки в Копривщица
Related Posts

Leave a Comment: