В ПИРДОП Отбелязаха 96 години от учредяването на туристическото дружество

  • 0
  • 115 преглеждания

На 22 май, когато се навършиха 96 години от създаването на Туристическо дружество „Косица“ предшественик на сегашното „Паскал“, кметът Ангел Геров, председателят на управителния съвет на сдружението Ваня Сараджова и ветеранът Георги Кънчев поднесоха цветя на паметната плоча на основателя Методи Стоянов на ул. „Калето“ в града и в местността „Борова гора“, където са се събрали основателите пред 1924 г.

На скромното честване, присъства и Йордан Присадников – стопанин на къщата, пред която е морената с паметния знак на учителя, краевед и радетел на туризма Методи Стоянов. Стилният знак, който напомня за първия председател на ТД „Косица“, бе създаден преди няколко години по инициатива на днешните негови последователи, в близост до двора, където е била къща му.

Обичайно на могилата в местността „Борова гора“, се събират множество членове и почитатели на туризма. Сега масовото честване на годишнината бе отменено, поради въведените в страната мерки, не позволяващи в условията на епидемична обстановка, да се събират много хора.

Спазена бе традицията, макар и малко, присъстващите на събитието да се почерпят, както е било винаги, в знак на уважение към основателите. За това се погрижиха председателят на ТД „Паскал“ Ваня Сараджова и Георги Кънчев, който въпреки здравословните си проблеми и немалкото си години, се изкачи по пътеката до символното за пирдопските туристи място.

Първото в района туристическо дружество „Косица“ е създадено от деветнадесет жители на Пирдоп, благодарение на които починът на Алеко Константинов се разпространява из Средногорието.

В ЗАТИЦА  Почит към Първоучителите
Prev Post В ЗАТИЦА Почит към Първоучителите
Продължават ремонтите на детските площадки в Копривщица
Next Post Продължават ремонтите на детските площадки в Копривщица
Related Posts

Leave a Comment: