В ПИРДОП

  • 0
  • 60 преглеждания

Слаб интерес към обичая на Богоявление

И в гр. Пирдоп бе спазена традицията да се хвърля Светия кръст във водите на река, като символ на Божието кръщение и явяването на Спасителя пред хората. На ритуала, който стана на баража под железопътния мост над река Славци, присъстваха кметът Ангел Геров, председателят на ОбС Мария Шентова и малко жители на града.

Отец хаджи Недко Бръмбаров отслужи водосвет в намиращия се наблизо параклис “Св. Георги”, след което с литийно шествие пристигна на мястото, където от много години се отбелязва Йордановден. Петима смелчаци бяха готови вече да пробват късмета си, но при първото хвърляне на кръста от свещеника, той бе уловен още във въздуха от 36-годишния Стоян Асенов. Отец Недко обясни, че кръстът трябва да бъде изваден от водата и хвърлянето се повтори. Този път успехът бе за 25-годишния Петър Димитров Петров, който успя да го открие пръв във вира.

Последваха още няколко хвърляния, като при тях късмет имаха още Стоян Асенов и Любомир Николов. Единствено Росен Заков не сполучи да намери Божия знак.

Отец Недко раздаде на късметлиите парични премии, осигурени от общината, а участвалите в обичая мъже наобиколиха накладения наблизо огън,     за да се посгреят.

В ЗЛАТИЦА
Prev Post В ЗЛАТИЦА
Именник извади кръста в село Антон
Next Post Именник извади кръста в село Антон
Related Posts

Leave a Comment: