В село Антон представиха книга на млад автор

  • 0
  • 90 преглеждания

Световният ден на книгата – 23 април, в с. Антон бе отбелязана с представяне на дебютния роман на младата писателка от гр. Сопот Стоянка Фъргова. На 21 април в залата на читалище „Христо Ботев“ в селото малко почитатели на прозата уважиха поканата на организаторите от библиотеката и културната институция за среща с авторката на „Светулка за двама“.

Стоянка Фъргова е детски педагог, има близки в село Антон и често е гостувала с творчески състави на читалището в гр. Сопот на антонска сцена, разказа за гостенката завеждащ библиотеката Марина Стефанова. Младата писателка сама представи произведението си, в което се преплитат съдбите на трима души – Светла, съпругът й Георги – следовател от полицията и руснакът Василий – певец и творец от Коми, Руската федерация, дошъл за концерти у нас. Сюжетът се развива в гр. Пловдив, където се срещат Светла и Василий, за който по-късно в книгата ще се окаже, че е израснал под грижите на майка си, а баща му е българин и неизвестен на самия него.

В книгата става дума за това, че героите откриват за себе си неподозирани истини и неща, които имат, каза Стоянка Фъргова. Георги е отдаден на мисията си да защитава законността и истината, а работата му го среща с Василий, който е свързан с престъпния свят в родината си. Запознанството между руснака и Светла става случайно, а съпругът й Георги я загубва като спътница в живота заради честите си отсъствия и професионални ангажименти. Финалът на романа е неочакван за читателя – единият от тримата главни герои постъпва в манастир, което авторката обясни, като естествени най-логичен изход за него, тъй като се оказва, че няма къде другаде да отиде. За останалите двама животът продължава.

В разговора с присъстващите на представянето на „Светулка за двама“ Стоянка Фъргова заяви, че не трябва да се чака продължение на романа и разкри тайни около създаването му. Работила е върху него четири години, наложило й се да прекъсва с месеци, за да се запознае с основите на правото у нас и да проучи нещата точно, за да може да ги поднесе правдиво и достоверно на читателите. Дори й се наложило да пренапише някои от главите в книгата, за да отговаря сюжетът на правната действителност у нас. Тя откровено сподели, че днес у нас е много трудно на книжния пазар да се появи книга, написана от български автор, защото такива все по-рядко се търсят. Но именно това я е предизвикало, да се заеме с трудното за всеки млад писател дело. В момента работи върху своята втора книга. В нея ще става дума за недъзите в родното образование, здравеопазване и за други „български“ работи, каза гостенката от гр. Сопот. Творческият процес я развива личностно и й доставя удоволствие, каза младата писателка в отговор на въпрос от присъстващи в залата.

Срещата завърши с благодарности и от двете страни и обещания за още такива в бъдеще. Стоянка Фъргова получи цветя от свои почитатели от село Антон и раздаде автографи на пожелалите да си закупят нейната книга.

В ИНФОЦЕНТЪРА НА „АУРУБИС БЪЛГАРИЯ“ – ПИРДОП
Prev Post В ИНФОЦЕНТЪРА НА „АУРУБИС БЪЛГАРИЯ“ – ПИРДОП
В СЕЛО ДУШАНЦИ  Клуб „Българско гонче“ организира изложба
Next Post В СЕЛО ДУШАНЦИ Клуб „Българско гонче“ организира изложба
Related Posts

Leave a Comment: