В СЕЛО ПЕТРИЧ Приготвиха курбана с дарение от местни пастири

  • 0
  • 139 преглеждания


В осем селища от региона на 6 май празнично и тържествено бе честван Гергьовден. Денят на Св. Георги отбелязаха жителите на Копривщица, с. Антон, с. Душанци, Пирдоп, Златица, с. Чавдар, Смолско и Петрич. Навсякъде бяха приготвени обредни гозби и раздадени на миряните и участващи в тържествата граждани.

В гр. Златица архиерейският наместник ставрофорен свещеноиконом отец хаджи Йордан Георгиев отслужи тържествена света литургия в чест на светеца – воин, патрон на храма и за 160-годишнината от освещаването на златишката църква през далечната 1859 г. На богослужението присъстваха кметът на общината инж. Магдалена Иванова, общински съветници, именници и техни близки, жители на града. Някои от тях получиха причастие от свещеника и бяха помазани със свето миро. Жертвената гозба за празника на патрона на църквата бе приготвен от Филатка Рашева и нейни помощници от Златица.

На 6 май и в 162-годишния храм „Св. Георги Победоносец” в село Петрич, беше отслужена тържествена света литургия, посветена на деня на патрона на храма. Празникът беше организиран от църковното настоятелство и кметството в село Петрич. Тържествената света литургия беше изнесена от отец Ангел от град Панагюрище, а на нея присъстваха жители и гости на бунтовното средногорско село. Те си запалиха по свещ за здравето и берекета на семействата си.

За честване храмовия празник на църквата в село Петрич, две овце и едно агне бяха жертвани за традиционната гозба, приготвена от главния готвач баба Цона Домусчиева, а нейни помощници бяха Величка Миндилова и Иванка Юрукова. Двете овце бяха дарени от пастирите Стоян Раков и Делчо Генов. Агне за здравето на цялото си семейство предостави на настоятелството именникът Георги Юруков.

В ОБЩИНА АНТОН  Празник с етноритми и много веселие
Prev Post В ОБЩИНА АНТОН Празник с етноритми и много веселие
МИНИМАЛНА ЗАГУБА ЗА ФК „ПИРДОП“  След спорно съдийство на стадиона в Мирково
Next Post МИНИМАЛНА ЗАГУБА ЗА ФК „ПИРДОП“ След спорно съдийство на стадиона в Мирково
Related Posts

Leave a Comment: