ВЪВ ВЪЗРОЖДЕНСКИЯ ГРАД КОПРИВЩИЦА Празник на традиционни народни ястия и деликатеси

  • 0
  • 128 преглеждания

За пета поредна година Фондация „Национален тръст за съхранение на културно-историческото наследство България“ в последния ден на месец ноември организира празник на шопската спържа и суджука. Пред Музея на хляба и традиционните храни стотиците хора, дошли на празниха от цялата страна, сред които и членове на Регионален клуб „Традиция“ – Златица. Всички те бяха поздравени от Ангел Ангелов. За кулинарното събитие бяха осигурени и специални автобуси от различни селища от страната. А за доброто настроение на уважилите го се погрижи фолклорен състав и мнозина се хванаха на хорото.

На дълги опашки се наредиха желаещите да си закупят от четирите вида суров суджук – телешки, телешки със свинско, с праз и червен пипер. Други поискаха да си вземат от сготвената в юнашкия тиган спържа, а трети се наредиха за скара. Мнозина дегустираха и предлаганото вино.  Ангел Ангелов сподели, че тази година, имайки пред вид, че времето ще бъде дъждовно, бяха сготвили само 650 кг. спържа и тя свърши за по-малко от един час.

Огънят за приготвянето на апетитното ястие беше запален още в четвъртък след обяд, а когато е била готова е разсипана в буркани. „Миналата година, когато направихме балканския рекорд, беше сготвена 1250 кг. спържа, – отбеляза Ангел Ангелов. – Много сме доволни, че създадохме традиция, която, за съжаление, следващата година няма да бъде в Копривщица. Очаквахме, че дъждът ще възпрепятства много хора да не дойдат. За наша голяма радост и може би за нещастие на всички, които ни бяха гости, дойдоха, независимо от дъжда и по тази причина спържата свърши много бързо!“, каза Ангел Ангелов.

Местни занаятчии и картофопроизводители предлагаха на посетителите на възрожденския град своето производство – сироп от мента, малиново вино, местни сладка, картофи и др.

ВАСКО КРЪПКАТА  Изпълни в Пирдоп хитови песни от преди 30-години
Prev Post ВАСКО КРЪПКАТА Изпълни в Пирдоп хитови песни от преди 30-години
Челопеч финалист за престижни туристически награди
Next Post Челопеч финалист за престижни туристически награди
Related Posts

Leave a Comment: