ВЪВ ВЪЗРОЖДЕНСКИЯ ГРАД Литийно шествие и звън на тържествени камбани

  • 0
  • 120 преглеждания

През седмицата преди Великден, наречена Страстна седмица, последната от живота на Иисус Христос, се ходи всеки ден на църква. В петък сутринта преди началото на службата, в средата на храма се издига „гробът“ Христов, украсен с цветя, а на престола се поставя плащеницaта – платът, с който е завито тялото на Божия син след свалянето му от кръста. Тя представлява красиво извезана тъкан с образа на положения в ложето Спасител. Върху плащаницата се поставят Евангелието, Кръстът и много цветя.

На този ден в църквата „Свето Успение Богородичо“ дойдоха много копривщенци, които носеха цветя така. Богомолците присъстваха на молитвата, изнесена от отец Богомил Читалов и благоговейно се поклониха на изображението. Канонът изисква да целуват последователно Христовото тяло извезано на плащаницата, Евангелието и Кръста и полагат цветята. След това се навеждат и преминават под издигнатото място.

В дните четвъртък и събота се боядисват яйцата. Преди полунощ в събота копривщенци по стара традиция посещават гробищните паркове, за да уважат паметта на близките си, които вече не са сред нас. Поднасят се козунак и яйце. Прелива се с вода. От там се отправят към църквите, за да присъстват на Великденската служба.

Много миряни си запалиха своите свещи от свещеник Богомил Читалов в старата църква на възрожденския град. След като бе обиколен храмът с литийно шествие и тържествено забиха камбаните точно в полунощ, отец Богомил поздрави всички с „Христос Возкресе“ и получи отговора „Воистина Возкресе“.

След църковната служба всеки, присъствал на Великденската служба в храма, отнася в дома си запалената свещ. Остатъкът от нея се пали за здраве през годината. На другия ден мнозина копривщенци и гости на града посетиха и двата храма – „Свето Успение Богородично“ и „Свети Николай“.

НА ВЕЛИКДЕН В СРЕДНОГОРИЕТО  Дъжд и празнични служби в храмовете
Prev Post НА ВЕЛИКДЕН В СРЕДНОГОРИЕТО Дъжд и празнични служби в храмовете
Деца продаваха на Разпети петък в Златица
Next Post Деца продаваха на Разпети петък в Златица
Related Posts

Leave a Comment: