ВЪВ ВЪЗРОЖДЕНСКИЯ ГРАД Отмениха традиционния парад на униформата „България през вековете“

  • 0
  • 115 преглеждания

От 2010 година до сега в Копривщица стана традиция да се провежда Парад на българската униформа „България през вековете“. Първите три години, сподели председателят на Регионален комитет „Традиция“ във възрожденския град Донко Мрънков, връщайни се назад във времето, проявите се провеждат около Архангелова, войнишка задушница.  Първата е на 30 октомври с участието на членове на регионални клубове „Традиция“ от страната. На този парад почетен гост е артистът Джоко Росич, който е член на Управителния съвет на националната родолюбива и патриотична организация.

През 2011 година – на 3 декември, за първи път парадът „България през вековете“  се провежда по сценарий на Мария Мухова и Кунка Неделева. Донко Мрънков си спомня, че тогава е имало много силен снеговалеж и са ходили да помагат предния ден на свои колеги да бъдат извадени от дълбоките преспи. На следващата година – 3 ноември, е последната проява около Архангелова задушница. Тогава вземат решение Парадът на униформата да се организира в Деня на Независимостта – 22 септември.

Тази година провеждането му отменено поради наложената карантина, причинена от коронавируса, епидемичката обстановка в страната и заради това, че на този ден копривщенци бяха на Подбалканския път на мирен протест, в който изразиха своето негодувание от лошото състояние на Водопроводната и канализационна мрежа в града.

Националният празник не бе забравен и във вечерните часове на 22 септември част от членовете на Регионален клуб „Традиция“ от гр. Копривщица почетоха Деня на независимостта и поднесоха венец на Мавзолея на Априлци, който се намира на историческия площад „20. Април“.

Копривщенци на протест
Prev Post Копривщенци на протест
В ЗЛАТИЦА  Тържествен залп от стари оръжия в Деня на Независимостта
Next Post В ЗЛАТИЦА Тържествен залп от стари оръжия в Деня на Независимостта
Related Posts

Leave a Comment: